ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι για να τρώτε φρούτα και λαχανικά

φρούτα λαχανικά ευεργετικές ιδιότητες

Μολονότι υπάρχουν άπειροι λόγοι για τη καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, συνοψίσαμε σε 5 σημεία τους σημαντικότερους. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προσδίδει στον οργανισμό φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά είναι μόρια τα οποία εξουδετερώνουν τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες και καταπολεμούν τις χαμηλής έντασης χρόνιες αντιφλεγμονώδεις καταστάσεις.

Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης. Τρώγοντας φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλλιο όπως μπανάνες, πορτοκάλια, πεπόνι, αχλάδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, πιπεριές βοηθάμε τον οργανισμό μας να αποβάλλει το περιττό νάτριο ρυθμίζοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Πρόληψη καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες των φρούτων και λαχανικών εμποδίζουν την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας με αποτέλεσμα τα αγγεία μας να παραμένουν ελαστικά και να έχουν πολύ καλή αιματική ροή. Τρώγοντας φρούτα και λαχανικά από την παιδική ηλικία είναι σαν να φτιάχνουμε μια ασπίδα προστασίας για την καρδιά μας για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας. Φρούτα και λαχανικά όπως το ρόδι, μούρα, βατόμουρα, φράουλες, κόκκινα σταφύλια, ντομάτα, παντζάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά που δρουν προστατευτικά στη καρδιά μας , τον εγκέφαλο μας και πρέπει να τα εντάσσουμε στο διαιτολόγιο μας.

Έλεγχος σωματικού βάρους και καλή λειτουργία πεπτικού. Τα φρούτα και λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Πρόληψη γήρανσης. Πολύτιμη η προσφορά των φρούτων και λαχανικών στην πρόληψη γήρανσης αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και να παράγει μόνος του βιταμίνες και αντιοξειδωτικα στοιχεία παρά μόνο λαμβάνοντας μέσω της διατροφής.

Φρούτα και λαχανικά με κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα (π.χ πιπεριές, καρότα) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α η οποία ανανεώνει τα κύτταρα του δέρματος μας. Επίσης, περιέχουν Βιταμίνη C που προστατεύει το δέρμα μας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος. Επιπρόσθετα, περιέχουν βιταμίνη Ε η οποία και αυτή με την σειρά της καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες και μέταλλα παρουσιάζουν συνεργική δράση (πχ σε συνδυασμό με βιταμίνη C και σελήνιο). Εκτός όμως από τις βιταμίνες, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολύτιμα για τον οργανισμό φλαβονοειδή (ανθοκυανίνες, τανίνες π.χ το ρόδι, τα κεράσια και τα σταφύλια), καροτενοειδή (π.χ κίτρινη κολοκύθα, ντομάτα, γλυκοπατάτα, εσπεριδοειδή, πεπόνι) και τέλος μέταλλα (κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο, φώσφορος π.χ δαμάσκηνο, αβοκάντο).

Ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Τα κύτταρα του εγκεφάλου χρειάζονται τροφή για να μπορέσουν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να ανταποκριθεί στις λειτουργίες του. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των φρούτων και λαχανικών είναι εκείνες που τροφοδοτούν τα κύτταρα και κυριολεκτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας κατά αυτόν τον τρόπο από καταστάσεις όπως πρόωρη γήρανση και απώλεια μνήμης. Τρώμε λοιπόν φρούτα και λαχανικά με έντονο και σκούρο χρώμα π.χ κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, ρόδι, κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, παντζάρια, μελιτζάνα, κεράσια, μύρτιλλα για να έχουμε υγιή εγκέφαλο.

Επομένως μόνο να κερδίσουμε έχουμε αν καθημερινά εντάσσουμε στη διατροφή μας φρούτα και λαχανικά με ποικίλα χρώματα (κάνοντας συνδυασμούς αυτών) για να έχουμε μια επαρκή πρόσληψη των ωφέλιμων συστατικών τους.

Femme.gr nutrition team

To Top