ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ

Εξωτερικά γεννητικά όργανα

Αιδοίο, γεννητικά όργανα γυναίκας, κλειτορίδα, χείλη αιδοίου, κόλπος

Femme.gr-Ανατομία γεννητικών οργάνων. Σε αυτήν την ανάρτηση θα παρουσιάσουμε συνοπτικά την κατασκευή των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να γνωρίζει κάποια βασικά στοιχεία για τη δομή και τη λειτουργία των γεννητικών της οργάνων.

Το αιδοίο στα εξωτερικά του όρια παρουσιάζει τα 2 μεγάλα χείλη του (δερματικές πτυχές με τρίχες). Εσωτερικά βρίσκονται τα μικρά χείλη του αιδοίου που είναι άτριχα και έχουν λεπτή υφή.

Τα μικρά χείλη προς τα πάνω καταλήγουν σε μία αναδίπλωση που καλύπτει την κλειτορίδα. Η κλειτορίδα είναι πολύ ευαίσθητη και συμμετέχει στη σεξουαλική διέγερση.
Λίγο πιο κάτω από την κλειτορίδα και πάντα ανάμεσα στα μικρά χείλη του αιδοίου βρίσκεται το έξω στόμιο της ουρήθρας. Πρόκειται για μια μικρή οπή μέσα από την οποία εξέρχονται τα ούρα.

Αιδοίο, γεννητικά όργανα γυναίκας, κλειτορίδα, χείλη αιδοίου, κόλπος

Γεννητικά όργανα γυναίκας

Γιατί διαφέρω στην εικόνα των γεννητικών μου οργάνων;
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της συγκεκριμένης κατασκευής των γεννητικών οργάνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα μικρά χείλη είναι είναι μεγαλύτερα και προεξέχουν σημαντικά. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα πρέπει να μην προκαλεί άγχος εμφάνισης στη γυναίκα. Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα θα πρέπει να απευθύνεται στο γυναικολόγο αν αντιληφθεί κάτι ασυνήθιστο στα γεννητικά της όργανα όπως κάποιο οζίδιο, έλκος (πληγή) ή αν έχει συμπτώματα όπως κνησμός ή έντονο έκκριμα.

Αιδοίο, γεννητικά όργανα γυναίκας, κλειτορίδα, χείλη αιδοίου, κόλπος

Διαφορετικές παραλλαγές στη μορφή των γεννητικών οργάνων. Όλες είναι φυσιολογικές

Αυτοεξέταση
Γενικά είναι δύσκολο για τη γυναίκα να έχει άμεση εικόνα των γεννητικών της οργάνων, λόγω θέσης. Αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο για γυναίκες με λίγο παραπάνω σωματικό βάρος, ή σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (με λιγότερη ευλυγισία). Είναι επίσης γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών στην Ελλάδα αποφεύγουν να αυτοεξετάζονται λόγω φόβου ή άγχους. Ωστόσο η αυτοεξέταση των γεννητικών οργάνων είναι χρήσιμη, διότι αφενός εξοικειώνει τη γυναίκα με το σώμα της, και αφετέρου κάνει την πρώιμη διάγνωση ενός πχ κονδυλώματος πιο εύκολη. Η αυτοεξέταση μπορεί να γίνει με τη χρήση ενός καθρέπτη.

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2016-2018
To Top