ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ

Αιδοίο & Γυναικεια εξωτερικα γεννητικα οργανα (updated 2021)

Αιδοίο, γεννητικά όργανα γυναίκας, κλειτορίδα, χείλη αιδοίου, κόλπος

Τα γεννητικα οργανα της γυναικας (αιδοιο)

Femme.gr Ανατομία εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Σε αυτήν την ανάρτηση θα παρουσιάσουμε συνοπτικά την κατασκευή των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας (αιδοίο). Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να γνωρίζει κάποια βασικά στοιχεία για τη δομή και τη λειτουργία των γεννητικών της οργάνων.

Τα εξωτερικα γεννητικα οργανα της γυναικας ειναι ενα συνολο ανατομικων δομων που σχηματιζουν το αιδοιο.

Το αιδοίο αποτελείται από τα χείλη (μεγάλα και μικρά), (2) την κλειτορίδα, (3) το στόμιο της ουρήθρας και (4) την είσοδο του κόλπου. Η κλειτορίδα καλύπτεται από την πόσθη της κλειτορίδας (που είναι μια δερματική πτυχή). Η τριχωτή περιοχή επάνω από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα ονομάζεται “τριχωτό του εφηβαίου” ή απλώς “εφήβαιο”.

Αιδοίο, γεννητικά όργανα γυναίκας, κλειτορίδα, χείλη αιδοίου, κόλπος
Γεννητικά όργανα γυναίκας

Το αιδοίο στα εξωτερικά του όρια παρουσιάζει τα 2 μεγάλα χείλη του (δερματικές πτυχές με τρίχες). Εσωτερικά βρίσκονται τα μικρά χείλη του αιδοίου που είναι άτριχα και έχουν λεπτή υφή.

Τα μικρά χείλη προς τα πάνω καταλήγουν σε μία αναδίπλωση που καλύπτει την κλειτορίδα. Η κλειτορίδα είναι πολύ ευαίσθητη και συμμετέχει στη σεξουαλική διέγερση.
Λίγο πιο κάτω από την κλειτορίδα και πάντα ανάμεσα στα μικρά χείλη του αιδοίου βρίσκεται το έξω στόμιο της ουρήθρας. Πρόκειται για μια μικρή οπή μέσα από την οποία εξέρχονται τα ούρα.

Τι είναι το αιδοίο;

Με τη λέξη αιδοίο χαρακτηρίζονται στην ελληνική γλώσσα τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας. Η αντίστοιχη λέξη στα αγγλικά είναι “the vulva”, στα γερμανικά “die vulva” και στα γαλλικά “la vulve”.
εξωτερικά γεννητικά όργανα, αιδοίο, κλειτορίδα, χείλη και είσοδος κόλπου

Τι είναι τα χείλη του αιδοίου;

Τα χείλη του αιδοίου είναι δερματικές πτυχές: Τα δύο μεγάλα χείλη βρίσκονται δεξιά και αριστερά και έχουν εμφανή τριχοφυία. Τα δύο μικρά χείλη βρίσκονται πάλι δεξιά και αριστερά (πιο μέσα από τα μεγάλα χείλη), και είναι άτριχα. Μεταξύ των χειλέων του αιδοίου υπάρχει η είσοδος του κόλπου και το στόμιο της ουρήθρας. Η κλειτορίδα βρίσκεται στο πάνω μέρος των μικρών χειλέων του αιδοίου.

Τι είναι η κλειτορίδα

Η κλειτορίδα είναι ένα μικρό τμήμα του αιδοίου (των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας). Η κλειτορίδα έχει στυτική λειτουργία κατά τη σεξουαλική διέγερση. Η κλειτορίδα αποτελεί κυρίαρχη ανατομική δομή πρόκλησης διέγερσης και οργασμού.

Που βρίσκεται η κλειτορίδα;

Η κλειτορίδα βρίσκεται στο πάνω μέρος των μικρών χειλέων του αιδοίου, επάνω από την είσοδο του κόλπου. Στο σημείο εκείνο τα μικρά χείλη καταλήγουν στην πόσθη της κλειτορίδας, μια πολύ ευαίσθητη μικρή δερματική πτυχή και στην κλειτορίδα.
Αιδοίο, γεννητικά όργανα γυναίκας, κλειτορίδα, χείλη αιδοίου, κόλπος

Που βρίσκεται η είσοδος του κόλπου;

Η είσοδος του κόλπου βρίσκεται μεταξύ των μικρών χειλέων του αιδοίου.

Τι είναι ο παρθενικός υμένας;

Ο παρθενικός υμένας είναι μια λεπτή μεμβράνη που χωρίζει την είσοδο από την εσωτερική συνέχεια του κόλπου. Ο παρθενικός υμένας έχει ένα κεντρικό άνοιγμα, ή μερικές φορές πολλαπλά μικρά ανοίγματα για να επιτρέπεται η ροή του αίματος στην περίοδο.παρθενικός υμένας

Είναι φυσιολογικό τα μικρά χείλη του αιδοίου να προεξέχουν;

Ναι είναι φυσιολογικό. Τα μικρά χείλη του αιδοίου σε αρκετές γυναίκες ιδίως νεαρής ηλικίας μπορεί να είναι αρκετά ορατα και να προεξέχουν. Εμφανίζονται δηλαδή πιο μπροστά από τα μεγάλα χείλη του αιδοίου (αυτά που φέρουν τριχοφυία). Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν θεωρούνται “υπερτροφικά”.

Γιατί διαφέρω στην εικόνα των γεννητικών μου οργάνων;

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της συγκεκριμένης κατασκευής των γεννητικών οργάνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα μικρά χείλη είναι είναι μεγαλύτερα και προεξέχουν σημαντικά. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα πρέπει να μην προκαλεί άγχος εμφάνισης στη γυναίκα. Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα θα πρέπει να απευθύνεται στο γυναικολόγο αν αντιληφθεί κάτι ασυνήθιστο στα γεννητικά της όργανα όπως κάποιο οζίδιο, έλκος (πληγή) ή αν έχει συμπτώματα όπως κνησμός ή έντονο έκκριμα.

Τι χρώμα έχουν τα χείλη του αιδοίου; Είναι φυσιολογικό να είναι σκούρα;

Τα μεγάλα χείλη του αιδοίου φέρουν τριχοφυία και το χρώμα τους είναι ίδιο με το υπόλοιπο δέρμα. Τα μικρά χείλη είναι άτριχα και το χρώμα τους εμφανίζεται συνήθως περισσότερο σκούρο (σκούρο ροζ ή βαθύ σκούρο). Η αντίθεση αυτή είναι περισσότερο έντονη σε νεαρές γυναίκες με άσπρο δέρμα, κάτι που οδηγεί πολλές φορές σε αδικαιολόγητη ανησυχία.Αιδοίο, γεννητικά όργανα γυναίκας, κλειτορίδα, χείλη αιδοίου, κόλπος
Διαφορετικές παραλλαγές στη μορφή των γεννητικών οργάνων. Όλες είναι φυσιολογικές

Αυτοεξέταση
Γενικά είναι δύσκολο για τη γυναίκα να έχει άμεση εικόνα των γεννητικών της οργάνων, λόγω θέσης. Αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο για γυναίκες με λίγο παραπάνω σωματικό βάρος, ή σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (με λιγότερη ευλυγισία). Είναι επίσης γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών στην Ελλάδα αποφεύγουν να αυτοεξετάζονται λόγω φόβου ή άγχους. Ωστόσο η αυτοεξέταση των γεννητικών οργάνων είναι χρήσιμη, διότι αφενός εξοικειώνει τη γυναίκα με το σώμα της, και αφετέρου κάνει την πρώιμη διάγνωση ενός πχ κονδυλώματος πιο εύκολη. Η αυτοεξέταση μπορεί να γίνει με τη χρήση ενός καθρέπτη.

To Top