ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων: Συχνές ερωτήσεις (και εικόνες)

Κονδυλωματα

Τα κονδυλώματα (ή οξυτενή κονδυλώματα) είναι μικρά εξογκώματα στο δέρμα, που εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας. Τα κονδυλώματα προκαλούνται από ιούς, οι οποίοι μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Τα κονδυλώματα αποτελούν ένα συχνό αίτιο ανησυχίας από τον άνδρα ή τη γυναίκα, καθώς έχουν εξοφυτική παρουσία στο δέρμα. Είναι σύνηθες ο άνδρας ή η γυναίκα να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια, κάτι που είναι και η συνιστώμενη αντιμετώπιση. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί άνδρες και γυναίκες που είτε δεν γνωρίζουν ότι φέρουν κονδυλώματα, είτε γνωρίζουν και αδιαφορούν.

Στην ερώτηση αν τα κονδυλώματα σχετίζονται με καρκίνο, η απάντηση είναι όχι. Ωστόσο, οι ιοί που προκαλούν κονδυλώματα έχουν συγγενή στελέχη που προκαλούν κάποιες μορφές καρκίνου (όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα). Επομένως, συνιστάται η άμεση ιατρική αντιμετώπιση, που φυσικά περιλαμβάνει και την ακριβή ιατρική διάγνωση (αν δηλαδή τα εν λόγω εξογκώματα είναι πράγματι κονδυλώματα και όχι κάτι άλλο).

Τα κονδυλώματα δεν είναι ίδια πάθηση με τον έρπητα γεννητικών οργάνων.

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι μικρά εξογκώματα στο δέρμα που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα, όταν αυτοί προσβληθούν από ένα συγκεκριμένο είδος ιού (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων Human Papilloma Virus-HPV). O ιός HPV έχει περισσότερους από 100 ορότυπους. Το 90% των κονδυλωμάτων προκαλούνται από τους ορότυπους 6 και 11.

Σε ποιο μέρος των γεννητικών οργάνων εμφανίζονται;

Τα κονδυλώματα στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και μεγάλα χείλη, στον πρωκτό και στο δέρμα μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων. Μπορεί όμως να αναπτυχθούν και σε σημεία που δεν είναι ορατά, όπως το εσωτερικό του κόλπου και ο τράχηλος της μήτρας. Στον άνδρα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στο πέος αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στον πρωκτό.

Πως μεταδίδεται ο ιός HPV;

Η μετάδοση του ιού HPV γίνεται μέσω δερματικής επαφής και ειδικότερα μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο ιός HPV απελευθερώνεται κατά μεγάλες ποσότητες από την επαφή μεταξύ του δέρματος και των κονδυλωμάτων.

Η χρήση προφυλακτικού κατά πόσο αποτρέπει την μετάδοση του ιού HPV;

H μετάδοση του ιού HPV δεν μπορεί να αποτραπεί πλήρως μέσω της χρήσης προφυλακτικού. Η πιθανότητα μετάδοσης όμως μειώνεται σημαντικά.

Πως θεραπεύονται τα κονδυλώματα; 

Για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές κρέμες (όπως η ποδοφυλλοτοξίνη), ωστόσο είναι απαραίτητο ο γυναικολόγος να πραγματοποιήσει πλήρη γυναικολογικό έλεγχο και να ελέγξει όλο το εσωτερικό του κόλπου και τον τράχηλο για το ενδεχόμενο να υπάρχουν επιπλέον εστίες κονδυλωμάτων. Αν τα κονδυλώματα είναι πολλά σε αριθμό τότε το πιθανότερο είναι να αντιμετωπιστούν με κρυοπηξία ή με laser. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί τοπική ή και γενική αναισθησία.

Έχουν σχέση τα κονδυλώματα με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Όχι άμεσα. Το 90% των κονδυλωμάτων προκαλούνται από τους ορότυπους 6 και 11. Τα κονδυλώματα δεν είναι καρκίνος, ούτε εξελίσσονται σε καρκίνο. Ωστόσο μια γυναίκα που έχει κονδυλώματα είναι αρκετά πιθανόν να έχει μολυνθεί και από τους ορότυπους του HPV που έχουν ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο του τραχήλου. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να υποβάλλονται σε τέστ Παπανικολάου συχνότερα.

Πως θα αναγνωρίσω τα κονδυλώματα;

Συνήθως υπάρχει μια περιοχή στο δέρμα που παρουσιάζει μικρα εξογκώματα. Το μέγεθός τους ποικίλλει από 1-2 χιλιοστά μέχρι και πολλά εκατοστά. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανίζονται σε μία ή σε πολλαπλές περιοχές του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση δερματικών αλλοιώσεων ή εξογκωμάτων συνιστάται επίσκεψη στον ιατρό, ή σε εξειδικευμένο εξωτερικό ιατρείο του ΕΣΥ (πχ δερματολογικό, ή γυναικολογικό).

To Top