ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύκο, ένα υπέροχο καλοκαιρινό φρούτο

Σύκο

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι προγονοί μας θεωρούσαν το σύκο φάρμακο για την υγεία τους. Αναγνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει το φρούτο αυτό φρόντιζαν απαραιτήτως να το καταναλώνουν καθημερινά. Το σύκο λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε σπόρια ήταν για τους αρχαίους Έλληνες το σύμβολο γονιμότητας, ευημερίας, ενότητας και γνώσης. Τόση μεγάλη λοιπόν ήταν η σπουδαιότητα του φρούτου αυτού στην αρχαιότητα. Ποιες είναι όμως αυτές οι ιδιότητες που κάνουν το σύκο τόσο μοναδικό?

Ας τις δούμε παρακάτω:

Πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο συμβάλλουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Δυστυχώς πολλές φορές τρώμε τροφές που στερούνται σε κάλιο και υπερτερούν σε αλάτι κάτι που οδηγεί σταδιακά σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης με όλα τα επακόλουθα για την υγεία μας. Απαραίτητη λοιπόν η κατανάλωσή τους για να αποτρέψουμε πιθανή υπέρταση. Τα 100 γραμμάρια φρέσκου σύκου περιέχουν 232mg κάλιο και 17mg μαγνήσιο.
Περιέχουν σίδηρο και χαλκό, δύο πολύτιμα μέταλλα που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων προλαμβάνοντας την εμφάνιση αναιμίας.
Ιδιαίτερη ωφέλιμη η κατανάλωσή τους από άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Καταναλώνοντας 2-3 σύκα καθημερινά βελτιώνουμε σημαντικά την λειτουργία του εντέρου.
Πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο συμβάλλουν στην διατήρηση καλής οστικής πυκνότητας, προστατεύοντας από οστεοπόρωση και οστεοπενία. Εδώ το κάλιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς δεν επιτρέπει στο ασβέστιο να διαφύγει στα ούρα.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μειώνουν την χοληστερίνη, εμποδίζοντας την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και κατά συνέπεια προστατεύουν την καρδιακή λειτουργία.

Δεν θα μπορούσαν άλλωστε με την πληθώρα των αντοξειδωτικών συστατικών (βιταμίνες Κ, C, B2, B1, A , πολυφαινόλες και φλαβονοειδή) να μη συμβάλλουν στην υγεία της επιδερμίδας και στην πρόληψη γήρανσης.

Femme.gr nutrition team

To Top