ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κρανμπερι, το μικρό θάυμα της φύσης

Οι ευεργετικές ιδιότητες των κράνμπερυς

Τα μικρά αυτά κόκκινα φρούτα πολύ σωστά έχουν χαρακτηρισθεί ως ο κόκκινος θησαυρός, μιας και οι ιδιότητές τους για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμες. Η στυφή και όξινη γεύση τους γίνονται αιτία ώστε να μην τα καταναλώνουμε συχνά. Ας δούμε όμως τα οφέλη που κρύβουν τα κράνμπερρις.
Πρόληψη καρκίνου. Αποτελέσματα κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι τα κράνμπερις λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικά μόρια προστατεύουν το DNA των κυττάρων μας από αλλοιώσεις.  Έτσι αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Αξιοσημείωτο είναι με βάση πάντα τα αποτελέσματα των ερευνών ότι καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου καθυστερώντας καρκινικές μεταστάσεις.

 

ι ευεργετικές ιδιότητες των κράνμπερις

Τα κράνμπερις προστατεύουν το καρδαγγειακό σύστημα.

Προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Η συχνή καταναλωσή των κράνμπερις ενισχύει την καρδιακή λειτουργία και εμποδίζει τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας των αγγείων με αποτέλεσμα να αποτρέπονται επικίνδυνες καταστάσεις, όπως το έμφραγμα.

 

Δόντια

Τα κράνμπερις καταπολεμούν την περιοδοντίτιδα.

 

Προστατεύουν τα δόντια από την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας. Οι υψηλού μοριακού βάρους πολυφαινόλες που περιέχονται στα κράνμπερις αναστέλλουν την παραγωγή οργανικών οξέων από τα βακτήρια του στόματος. Τα κράνμπερις έχουν ήπια αντιφλεγμονώδη δράση βελτιώνοντας την περιοδοντίτιδα μέσω της αναστολής της δράσης πρωτεασών που κατέχουν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή της εξωκυττάριας ουσίας στα ούλα. Επίσης τα κράνμπερις αποτρέπουν την προσκόλληση των βακτηριδίων υπαίτιων για την περιοδοντίτιδα (Porphyromonas gingivalis) στα ούλα.

 

 

 

κράνμπερι ουρολοίμωξη.

Τα κράνμπερι καταπολεμούν την ουρολοίμωξη.

Μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων στις γυναίκες. Τα κρανμπερις όταν καταναλώνονται συντελούν στην ανάπτυξη μιας μοριακής ασπίδας επί του επιθηλίου της ουροδόχου κύστης που αποτρέπει την προσκόλληση βακτηριδίων. Με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνουν τη βλαπτική επίδραση των μικροοργανισμών, κάτι που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε γυναίκες που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Femme.gr nutrition team

To Top