ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Pokemon. Μαζική υστερία ή επιχειρηματική καινοτομία;

Η νέα τρέλα των ποκεμον

Πριν από λίγες ημέρες οι εικόνες από την Αμερική ή την Αυστραλία, με τους χρήστες των smartphones να έχουν ξεχυθεί σε δρόμους, πάρκα και πλατείες κυνηγώντας Pokemon, προκαλούσαν γέλιο και ειρωνικά σχόλια.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης της εικονικής πραγματικότητας με την πραγματική ζωή στην πόλη. Τα ηλεκτρονικά πλασματάκια μπορεί να έχουν τοποθετηθεί οπουδήποτε μέσα στην πόλη (ή και εκτός πόλης), με αποτέλεσμα να προσελκύουν παίκτες, οι οποίοι μπορεί να διανύουν χιλιόμετρα για να “παγιδεύσουν” το αγαπημένο τους pokemon. Δεν θα μας φανεί περίεργο αν στο άμεσο μέλλον η υπηρεσία αυτή πωλείται στις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να τοποθετούν pokemon ήρωες μέσα πχ στα μαγαζιά τους και να προσελκύουν έτσι κόσμο. Θα δούμε επίσης πιθανόν και διαφημίσεις μέσα από τον κόσμο των pokemon με τις οποίες θα αλληλεπδρά ο χρήστης.

 

pokemon-goΤις τελευταίες μέρες, που το νέο Pokemon Go πέρασε και τα σύνορα της Ελλάδας, έχει αρχίσει να βγάζει σε δρόμους και πλατείες κυρίως τις μικρότερες ηλικίες ενώ οι μεγαλύτεροι το συζητάνε παντού, στο γραφείο, στα social media ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς!

Πανικός επικρατεί  παγκοσμίως με το παιχνίδι Pokemon Go, που μπλέκει την εικονική πραγματικότητα με την αληθινή ζωή. Το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας όπως ονομάζεται, ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άμεσα έγινε συνήθεια και στη χώρα μας.

 

Το Pokemon Go αποτελεί μέρος της «οικογένειας» των Pokemon, της ιαπωνικής σειράς video games και κινουμένων σχεδίων της Nintendo (μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες video games) που μεγάλωσε πρακτικά όλους όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 και μετά και έκανε παγκοσμίως γνωστό τον Picachu, ίσως το πιο γνωστό Pokemon.

Στον κόσμο των Pokemon, ο παίκτης καλείται να εντοπίσει, κινούμενος σε εικονικό περιβάλλον και να «αιχμαλωτίσει» μία σειρά από χαριτωμένα πλάσματα, τα οποία δεν είναι άλλα από τα Pokemon. Στη συνέχεια καλείται να τα «εκγυμνάσει» ώστε να αναμετρηθούν με τα Pokemon άλλων χρηστών. Οσες περισσότερες «μάχες» τόσο μεγαλύτερη βελτίωση υπάρχει.

Το σημερινό Pokemon Go ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη των πρώτων βιντεοπαιχνιδιών και την προσαρμογή τους στη σημερινή πραγματικότητα. Οι «κασέτες» έγιναν εφαρμογή για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, η οποία χρησιμοποιεί το GPS, την κάμερα και το ρολόι του smartphone για να εμφανίζει Pokemon γύρω από τον χρήστη, αφού το παιχνίδι βασίζεται στην επαυξημένη πραγματικότητα – μπλέκοντας δηλαδή τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο.

pokemon1

Για την ακρίβεια, ο χρήστης αφού εγκαταστήσει την εφαρμογή στο smartphone του και διαλέξει τον χαρακτήρα του, καλείται να πιάσει το πρώτο του Pokemon. Για να το καταφέρει, όμως, ενεργοποιείται η κάμερα του κινητού τηλεφώνου του και ξαφνικά βλέπει στην οθόνη του, τους ηλεκρονικούς αυτούς ήρωες, να κάθονται  μέσα στο δωμάτιό του ή στη διπλανή πλατεία!

Ετσι, ο χρήστης για να πιάσει τα Pokemon πρέπει να βγει από το σπίτι του! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην οθόνη του smartphone, όταν ο χρήστης του προχωράει με το Pokemon Go να «τρέχει», βλέπει κανονικά το πεζοδρόμιο ή την πλατεία όπου βρίσκεται, μέχρι να εντοπίσει το Pokemon. Για να το πιάσει  θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα Pokeball. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να πιάσουν με τα χέρια τους τα εικονικά Pokemon που βλέπουν στην οθόνη του smartphone τους.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου  στις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.  Στα μέσα του ίδιου μήνα το παιχνίδι έφθασε και στην Ελλάδα.

Femme.gr ειδήσεις

 

To Top