ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει τις ρίζες της στις αρχές του 1900 – μια εποχή μεγάλης επέκτασης και αναταραχών στον βιομηχανικό κόσμο, που είδε την ακμάζουσα αύξηση του πληθυσμού και την άνοδο των ριζοσπαστικών ιδεολογιών.
Ας δούμε ένα timeline για το πως φτάσαμε έως εδώ.
1908
Η καταπίεση και η ανισότητα των γυναικών ωθούσαν τις γυναίκες να γίνουν πιο ενεργές στην εκστρατεία για αλλαγή. Στη συνέχεια, το 1908, 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες ώρες εργασίας, μεγαλύτερη αμοιβής και δικαίωμα ψήφου.
1909
Με βάση τα αρχεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αμερικής, η πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Φεβρουαρίου. Οι γυναίκες συνέχισαν να γιορτάζουν την εθνική ημέρα της γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου έως το 1913.
1910
Το 1910 πραγματοποιήθηκε ένα Διεθνές Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη. Μια γυναίκα με την ονομασία Clara Zetkin (Ηγέτης του «Γραφείου Γυναικών» για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία) κατέθεσε την ιδέα μιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Πρότεινε ότι κάθε χρόνο σε κάθε χώρα θα πρέπει να γιορτάζεται την ίδια ημέρα – μια Ημέρα της Γυναίκας – ώστε να γίνει μοχλός πίεσης για τα αιτήματά τους. Το συνέδριο με περισσότερες από 100 γυναίκες από 17 χώρες, που εκπροσωπούσαν συνδικάτα, σοσιαλιστικά κόμματα, εργατικά γυναικεία σωματεία – και συμπεριλαμβανομένων των τριών πρώτων γυναικών που εκλέχθηκαν στο φινλανδικό κοινοβούλιο – χαιρέτισε την πρόταση του Zetkin με ομόφωνη έγκριση. Έτσι δημιουργήθηκε ως θεσμός η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας.
1911
Μετά την απόφαση που εγκρίθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας το 1911, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας τιμήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία στις 19 Μαρτίου. Πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες και άνδρες παρευρέθηκαν σε συγκεντρώσεις του IWD για την εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την ψηφοφορία, την κατάρτιση, τη δημόσια διοίκηση και τον τερματισμό των διακρίσεων.
Ωστόσο, λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα στις 25 Μαρτίου, έγινε ένα τραγικό δυστύχημα στη Νέα Υόρκη. Μια μεγάλη φωτιά πήρε τη ζωή περισσότερων από 140 εργαζόμενων γυναικών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν Ιταλοί και Εβραίοι μετανάστες. Αυτό το καταστροφικό γεγονός επέστησε σημαντική προσοχή στις συνθήκες εργασίας και στην εργατική νομοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες που έγινε το επίκεντρο των επακόλουθων εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.
1913-1914
Μετά από συζητήσεις, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας συμφωνήθηκε να διοργανώνεται ετησίως στις 8 Μαρτίου, η οποία μεταφράζεται στο ευρέως εγκριθέν Γρηγοριανό ημερολόγιο η 23η Φεβρουαρίου. Από τότε αυτή η ηερομηνία έχει παραμείνει η παγκόσμια ημερομηνία για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Το 1914, περισσότερες γυναίκες σε ολόκληρη την Ευρώπη πραγματοποίησαν διαδηλώσεις για την εκστρατεία ενάντια στον πόλεμο και για να εκφράσουν την αλληλεγγύη των γυναικών. Για παράδειγμα, στο Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε πορεία από την περιοχή Bow προς την πλατεία Τραφάλγκαρ για την υποστήριξη της ψηφοφορίας των γυναικών στις 8 Μαρτίου 1914. Η Sylvia Pankhurst συνελήφθη μπροστά από το σταθμό Charing Cross στο δρόμο της για ομιλία στην πλατεία Τραφάλγκαρ.
Δείτε ακόμα το άρθρο: Επειδή είμαι γυναίκα
1917
Την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, γναίκες από τη Ρωσία ξεκίνησαν απεργία για «ψωμί και ειρήνη» ως απάντηση στο θάνατο πάνω από 2 εκατομμυρίων Ρώσων στρατιωτών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια περίοδο οι διεργασίες για τη σοβιετική επανάσταση ήταν σε εξέλιξη και είναι γεγονός ότι η προσωρινή κυβέρνηση παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Η ημερομηνία που ξεκίνησε η απεργία των γυναικών ήταν η Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στο ημερολόγιο του Ιουλιανού και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στη Ρωσία. Αυτή η ημέρα στο Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται αλλού ήταν 8 Μαρτίου.
1975
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από τα Ηνωμένα Έθνη το 1975. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 1977, η Γενική Συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο κηρύσσει την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη να τηρείται σε οποιαδήποτε ημέρα του έτους από τα κράτη μέλη , σύμφωνα με τις ιστορικές και εθνικές παραδόσεις τους.
1996
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε το πρώτο ετήσιο θέμα τους “Γιορτάζοντας το παρελθόν, Σχεδιασμός για το Μέλλον”, το οποίο ακολούθησε το 1997 με το “Γυναίκες στο τραπέζι της ειρήνης”, το 1998 με το “Γυναίκες και Ανθρώπινα Δικαιώματα”, το 1999 με το “Κόσμος χωρίς βία Γυναίκες “, και ούτω καθεξής.
2000
Μέχρι τη νέα χιλιετία, στις περισσότερες χώρες υπήρχε μικρή δραστηριότητα για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Ο κόσμος είχε προχωρήσει και, σε πολλούς τομείς, ο φεμινισμός δεν ήταν πλέον δημοφιλές θέμα. Χρειαζόταν κάτι ώστε να γεννηθεί πάλι η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, δίνοντάς της το σεβασμό που της αξίζει και για την ευαισθητοποίηση των μαζών. Μολονότι πολλές μάχες είχαν κερδηθεί, η ισότητα των φύλων δεν είχε ακόμη επιτευχθεί.
Η κατάσταση στην ισότητα των δύο φύλων είναι κρίσιμη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Σε αυτή την κρισιμότητα συμβάλλουν τόσο οι τοπικές διάσπαρτες πολέμικές συρράξεις και τις χρονίζουσες πρακτικές της καταπάτησης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όσο και η πανδημία του Covid, η οποία έχει επιδεινώσει τη θέση πολλών γυναικών. Η αύξηση της κακοποίησης εντός των οικογενειών είναι γεγονός, ενώ οι δημόσιοι φορείς που καλούνται να υποστηρίξουν τη γυναίκα αδυνατούν πολλές φορές να το κάνουν.
