ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο

Ανώτερο δικαστήριο Ηνωμένο Βασίλειο Brexit άρθρο 50

Femme.gr-Λονδίνο. Μια αδιανόητη εμπλοκή για τα πολιτικά χρονικά του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συμβεί, μετά από την απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου (high court) σχετική με το Brexit. Το δικαστήριο εν προκειμένω ρωτήθηκε αν δικαιούται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο μόνος αρμόδιος για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 είναι το βρετανικό κοινοβούλιο και όχι η κυβέρνηση, αφού στην ουσία πρόκειται για αλλαγή εσωτερικής νομοθεσίας (κατάργηση του νόμου Εuropean Communities Act του 1972 μέσω του οποίου έγινε η ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας στην τότε ΕΟΚ). Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι με τη σειρά της παρουσιάζει το επιχείρημα ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 είναι καθαρά θέμα εξωτερικής πολιτικής, η οποία βάσει βασιλικού προνομίου έχει ανατεθεί στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.

Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου είναι κατά του Brexit, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις από εδώ και πέρα. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εμπλοκή δεν είχε προβλεφθεί από τους θιασώτες του Brexit και γενικότερα από την προηγούμενη κυβέρνηση Κάμερον. Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι επί του παρόντος δεν έχει την νομική εξουσιοδότηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για Brext έχει ήδη στοιχειώσει την οικονομία. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η παράταση της αβεβαιότητας περί Brexit δημιουργεί περισσότερο κακό στην οικονομία από το αναμενόμενο.

Η Τερέζα Μέι θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο (supreme court) μέσα στον επόμενο μήνα προκειμένου να επανακτήσει το δικαίωμα ενεργοποίησης του άρθρου 50. Αν τελικά αυτό δεν επιτευχθεί τότε την απόφαση θα πρέπει να την πάρει το κοινοβούλιο.

Ίδωμεν…

 

 

 

To Top