ΜΜΕ ΚΟΣΜΟΣ

Το σκάφος Juno τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Δία

Από τα χαράματα της Τρίτης 5 Ιουλίου, το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια αμερικανικό διαστημικό σκάφος Juno, που έχει μέγεθος γηπέδου μπάσκετ, έφτασε στον Δία μετά το μακρύ ταξίδι του ταξίδι διάρκειας πέντε χρόνων.

Η όλη διαδικασία πυροδότησης του βρετανικής κατασκευής κινητήρα του Τζούνο, ώστε το σκάφος να βρεθεί στη σωστή θέση και να τεθεί σε τροχιά είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτά.

Σε τροχιά γύρω από τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, μπήκε το διαστημικό σκάφος Juno, με στόχο να αποκαλύψει τι κρύβεται κάτω από την -μέχρι σήμερα- αδιαπέραστη ατμόσφαιρά του. Το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια σκάφος, που έχει μέγεθος γηπέδου μπάσκετ, μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία μετά από ένα ταξίδι πέντε ετών και περίπου τριών δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Λίγους μήνες πριν φτάσει στον Δία, το Τζούνο κατέρριψε το ρεκόρ απόστασης για αποστολή που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια -όλες οι προηγούμενες αποστολές που έφτασαν τόσο μακριά από τον Ήλιο χρησιμοποιούσαν θερμοηλεκτρικές γεννήτριες πλουτωνίου.

Το Juno, βάρους 4 τόνων, αντλεί ενέργεια από τρία φωτοβολταϊκά πάνελ μήκους 9 μέτρων. Στην απόσταση που βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο, οι ηλιακοί συλλέκτες δίνουν ισχύ 14 kilowatt, αρκετή για τη θέρμανση ενός μικρού διαμερίσματος το χειμώνα.

Το διαστημόπλοιο έχει ως στόχο να μετρήσει πόσο νερό υπάρχει στην ατμόσφαιρα του Δία. Η περιεκτικότητα σε νερό έχει άμεση σχέση με το πού σχηματίστηκε ο πλανήτης: ορισμένοι πιστεύουν ότι βρισκόταν ανέκαθεν στη σημερινή του θέση, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι σχηματίστηκε στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος και αργότερα μετακινήθηκε προς το εσωτερικό του.

Το Juno θα εξετάσει τη σύσταση, τη θερμοκρασία, τις κινήσεις των νεφών και άλλες παραμέτρους

Θα αναλάβει να χαρτογραφήσει το μαγνητικό και το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη. Αυτό ίσως απαντήσει στο ερώτημα του αν ο Δίας έχει στερεό πυρήνα, ή αν αποτελείται εξολοκλήρου από αέρια. Επιπλέον, θα εξετάσει το σέλας που εκδηλώνεται στο βόρειο και νότιο πόλο του πλανήτη.

Με την ολοκλήρωση της αποστολής, το Τζούνο θα αυτοκαταστραφεί στην ατμόσφαιρα του Δία -μια κίνηση που αποφασίστηκε προκειμένου να μην μολύνει το σκάφος τον δορυφόρο του πλανήτη Ευρώπη, όπου οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να υπάρχει ζωή.

To Top