ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΝΑΤΟ και ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία για άμυνα και ασφάλεια

νατο ευρωπαϊκή ένωση

Συμφωνία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους προς αντιμετώπιση των κοινών κινδύνων και προβλημάτων, υπέγραψαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Η συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

«Ιστορική» συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Συμμαχίας και ΕΕ έναντι των νέων προκλήσεων υπεγράφη στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου Κορυφής στη Βαρσοβία. Ζητήματα παράνομης μετανάστευσης και προσφυγικών ροών και ανάπτυξη της συνεργασίας στην Κεντρική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, στο πεδίο της αυξημένης συνεργασίας.

Στο πεδίο της αυξημένης συνεργασίας των δύο πλευρών, περιλαμβάνονται ζητήματα παράνομης μετανάστευσης και προσφυγικών ροών, καθώς και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Στην Κοινή Δήλωση, την οποία συνυπέγραψαν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζιαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζεται -μεταξύ άλλων- η ανάγκη καλύτερου συντονισμού και αμοιβαίας αναβάθμισης των ενεργειών στη Μεσόγειο, καθώς και ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας σε στρατηγικές επικοινωνίες.
Έμφαση δίδεται στην ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμμάχων του ΝΑΤΟ, καθώς και στην ανάληψη πολυμερών πρωτοβουλιών, ενώ ανακοινώθηκε η διεξαγωγή συντονισμένων ασκήσεων το 2017 και το 2018. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία, η οποία δίδει νέα ουσία και νέα ορμή στη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ.
Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα τεθεί τέλος σε μια κατάσταση κατά την οποία φαίνεται ορισμένες φορές ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε διαφορετικούς πλανήτες.
Τέλος ο Ζιαν-Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του σημείωσε, ότι στα επόμενα έτη θα διατεθούν κονδύλια προς επένδυση στην αμυντική βιομηχανία.

To Top