ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σιταρόχορτο: Το ένζυμο της μακροζωίας

Γράφει ο Θάνος Βαϊόπουλος, Γεωπόνος, Ιδιοκτήτης Αττικού Φυτωριακού Πάρκου.

Το σιταρόχορτο είναι ο νεαρός βλαστός που παράγεται από τον σπόρο του σιταριού πριν σχηματιστεί σε σιτάρι. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη για τις πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον οργανισμό, λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, καθώς περιέχει τεράστια ποσότητα βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και χλωροφύλλης.
Το σιταρόχορτο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών όπως είναι η Α, Β, C, E, K, πολύτιμων μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φωσφόρο, ψευδάργυρο) και αμινοξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την σύνθεση των πρωτεϊνών. Επιπλέον περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό ένζυμο (SOD), γνωστό και ως «ένζυμο της αθανασίας». Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι το σιταρόχορτο δεν περιέχει γλουτένη, διότι η συγκομιδή του πραγματοποιείται πολύ πριν μετατραπεί σε σπόρο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί άφοβα ακόμα και από άτομα που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη.
Το σιταρόχορτο έχει υψηλή περιεκτικότητα χλωροφύλλης, η οποία καθαρίζει τον οργανισμό από τα βαρέα μέταλλα, τα νεκρά κύτταρα και τις τοξίνες. Προστατεύει τον οργανισμό από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, βοηθά τον εγκέφαλο και τα αγγεία, διατηρεί υγιή τα δόντια και τα ούλα, καταπολεμά δυσκοιλιότητα, πίεση, ακμή, μύκητες στα πόδια, πιτυρίδα, καθαρίζει τα νεφρά, το συκώτι, την χολή. Επίσης, βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα όργανα όπως ο εγκέφαλος, που απαιτεί μεγάλες ποσότητες οξυγόνου για την σωστή λειτουργία.
Παράλληλα, έχει την ικανότητα να αυξάνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και αυτό γιατί το μόριο της χλωροφύλλης είναι παρόμοιο με αυτό της αιμοσφαιρίνης, με την μόνη διαφορά ότι το κεντρικό στοιχείο της αιμοσφαιρίνης είναι ο σίδηρος ενώ της χλωροφύλλης το μαγνήσιο.
Μετά από αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει επιβεβαιωθεί ότι το σιταρόχορτο περιέχει τεράστιες ποσότητες χλωροφύλλης, περίπου 70%, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και την προστασία που προσφέρει εναντίον της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Oregon στις ΗΠΑ, βρέθηκε ότι η χλωροφύλλη έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει την απορρόφηση της αφλατοξίνης από τον οργανισμό, που είναι μια τοξική ουσία η οποία παράγεται από μύκητες που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς και σιτηρά και έχει ισχυρή μεταλλαξιγόνο και καρκινογόνο δράση.
Το σιταρόχορτο είναι ευεργετικό για δερματικά προβλήματα όπως ψωρίαση και έκζεμα. Λόγω της χλωροφύλλης είναι ιδανικό για: κακοσμία του σώματος, μολύνσεις, πληγές, χρόνια ιγμορίτιδα, φλεβίτιδες και κολπικές μολύνσεις.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων παγκοσμίως , που αναφέρουν την ευεργετική επίδρασή του στην αντιμετώπιση πολυάριθμων παθολογικών καταστάσεων . Ωστόσο ελάχιστες κλινικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, που να επιβεβαιώνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του σιταρόχορτου.
Το σιταρόχορτο το κάνουμε χυμό και το πίνουμε , δεν είναι κατάλληλο να το προσθέσουμε στη σαλάτα μας .
Στο εμπόριο θα βρείτε το σιταρόχορτο σε δύο μορφές, σε χυμό και σε σκόνη.

ΘΑΝΟΣ ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΤΤΙΚΟΥ ΦΥΤΩΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ, www.attikofytoriakoparko.gr

To Top