ΥΓΕΙΑ

Ραγάδες στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Οι ενυδατικές κρέμες προκαλούν μια τεχνητή αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος με αποτέλεσμα να δίνεται επαρκής χρόνος στις ινοβλάστες να παράγουν συνδετικό ιστό, ελαστίνη και κολλαγόνο ώστε το δέρμα να ακολουθήσει ομαλά την αύξηση της κοιλιάς.

Τι είναι οι ραγάδες;

Οι ραγάδες είναι επιμήκεις ραβδώσεις που εμφανίζονται στην κοιλιά, στους γλουτούς και στο στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτήν. Για παράδειγμα άλλες καταστάσεις που προκαλούν την εμφάνιση ραγάδων είναι η απότομη πρόσληψη βάρους και η μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης.

Τι ποσοστό εγκύων αναπτύσσουν ραγάδες;

Περίπου 80% των εγκύων γυναικών αναπτύσσουν ραγάδες σε άλλοτε άλλο βαθμό. Το 25% των εγκύων αναπτύσσουν έντονο πρόβλημα με εκτεταμένες ραγάδες.

Γιατί προκαλούνται ραγάδες;

Η αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί πολλαπλές μικρο-ρήξεις στο συνδετικό ιστό του δέρματος. Οι ρήξεις αυτές κανονικά θα έπρεπε να επιδιορθώνονται με παραγωγή υψηλής ποιότητας κολλαγόνου από τους ινοβλάστες του δέρματος (οι ινοβλάστες είναι τα κύτταρα του συνδετικού ιστού στο σώμα). Στις γυναίκες που αναπτύσσουν ραγάδες δεν γίνεται επαρκής αντικατάσταση συνδετικού ιστού από τους ινοβλάστες είτε λόγω ιδιοσυστασίας, είτε λόγω αυξημένης κυκλοφορίας στεροειδών ορμονών της εγκυμοσύνης. Με την πάροδο του χρόνου οι κηλίδες αυτές αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό. Ο ουλώδης ιστός (κακής ποιότητας κολλαγόνο) δεν απορροφάται και έτσι οι ραγάδες γίνονται μόνιμες.

Ποιες γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά ραγάδες;

Οι ραγάδες εμφανίζονται περισσότερο συχνά σε γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υφίστανται μεγάλη πρόσληψη βάρους. Η κακή διατροφή, η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων και η ιδιοσυστασία του δέρματος έχουν σημαντική συμβολή στην εμφάνιση των ραγάδων. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι ραγάδες αναπτύσσουν περισσότερο συχνά οι μικρής ηλικίας έγκυες γυναίκες. Χωρίς να έχει αποδειχθεί πιθανολογείται ότι το κάπνισμα, το stress, η αϋπνία, η έκθεση στον ήλιο και γενικότερα οι ταλαιπωρίες του σώματος συμβάλλουν στην κακή επούλωση του δέρματος και στην εμφάνιση ραγάδων.

Μπορεί να γίνει πρόληψη της εμφάνισης ραγάδων;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει βρεθεί μια και μοναδική μέθοδος πρόληψης της εμφάνισης ραγάδων. Η πρόληψη πρέπει να περιλαμβάνει την ταυτόχρονη αντιμετώπιση πολλαπλών παραγόντων, όπως είναι η κακή διατροφή, η υπερβολική πρόσληψη βάρους και οι διάφορες ταλαιπωρίες του δέρματος σε βάθος χρόνου, όπως το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο. Η γυναίκα που δεν θέλει να εμφανίσει ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει από νωρίς (πολλά χρόνια πριν) να έχει αναπτύξει συνήθειες που προστατεύουν το σώμα της. Θα πρέπει να μην καπνίζει, να τρώει υγιεινά και να μην εκτίθεται κάθε καλοκαίρι σε υπερβολικό βαθμό στον ήλιο (sun tanning, solarium κλπ). Από την έναρξη της εγκυμοσύνης η καθημερινή χρήση ειδικών ενυδατικών κρεμών (κάποιες περιέχουν λάδι, κάποιες περιέχουν βιταμίνες) μπορεί σε σημαντικό βαθμό να μειώσει την εμφάνιση ραγάδων.
Μπορεί να αντιμετωπισθούν οι ραγάδες μετά την εμφάνισή τους;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά με πολύ αργά αποτελέσματα. Έτσι κι αλλιώς οι ραγάδες έχουν την τάση να αποχρωματίζονται με την πάροδο του χρόνου και να χάνουν την εξαιρετικά έντονα κόκκινη απόχρωση που έχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πως συμβάλλουν οι κρέμες στην μη εμφάνιση ραγάδων;

Η σημαντικότερη συμβολή των ειδικών κρεμών στην αντιμετώπιση των ραγάδων βασίζεται σε μια πολύ αποτελεσματική αρχή: ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση! Οι ενυδατικές κρέμες προκαλούν μια τεχνητή αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος με αποτέλεσμα να δίνεται επαρκής χρόνος στις ινοβλάστες να παράγουν συνδετικό ιστό, ελαστίνη και κολλαγόνο ώστε το δέρμα να ακολουθήσει ομαλά την αύξηση της κοιλιάς. Οι κρέμες που διατίθενται σε φαρμακεία εμπεριέχουν επίσης άλλα συστατικά όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία όμως δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο βοηθούν.

Μαρία Κουσίδη, Φαρμακοποιός, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Πατρών
www.kousidispharmacy.com, Tatoiou 73, 14564 Kifisia

To Top