ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως κανω μπανιο το μωρο μου σε μπανακι (how to & checklist)

Πως κανω μπανιο το μωρο μου σε μπανακι (αφου πεσει ο αφαλος)

Πολλοι γονεις αισθανονται φοβο και αγχος τις πρωτες ημερες με το μωρο στο σπιτι. Απο τις πιο συχνες ερωτησεις που δεχομαστε ειναι το: “πως να κανω μπανιο το μωρο μου σε μπανακι”;

Μπορείτε να κάνετε download ένα checklist με τα βήματα και τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε εδώ: “πως θα κανω μπανιο το μωρο-checklist”.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι τις πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή από το μαιευτήριο, καθαρίζουμε το μωρό ΜΟΝΟ τοπικά. Μπάνιο σε στάσιμο νερό (μπανάκι) θα κάνουμε στο νεογνό αφού πρώτα πέσει και επουλωθεί ο ομφαλός, περίπου 10 ημέρες μετά την γεννησή του.

Το συγκεκριμένο post αφορά το μπάνιο του μωρού σε μπανάκι, δηλαδή αφού πέσει ο ομφάλιος (αφαλός).

Διαβάστε εδώ πως καθαρίζουμε τοπικά τον αφαλό (ομφαλό) πριν αυτός αποκολληθεί και πέσει.

Πως να περιποιηθω τον ομφαλο του μωρου μου;

Με βαμβάκι και λίγο καθαρό οινόπνευμα καθαρίζουμε το ομφαλικό κολόβωμα ( ο αφαλός) αν αυτό δεν έχει πέσει και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή 3 με 4 φορές την ημέρα για 4 με 5 ημέρες μέχρι να πέσει το κολόβωμα (ο αφαλός). Ο αφαλός του μωρού πρέπει να είναι στεγνός και για τον λόγο αυτόν αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο το νεογνό σε στάσιμο νερό. Επίσης καλό θα είναι ο ομφαλός να μην καλύπτεται από την πάνα διατηρώντας έτσι την περιοχή στεγνή. Διαβάστε εδώ ένα πλήρες post για το πως καθαρίζουμε τον αφαλό του μωρού πριν αποκολληθεί.

Το μπανιο του μωρου στο σπιτι

Το μπάνιο αποτελεί κι αυτό μέρος της καθημερινής φροντίδας του νεογνού. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μπάνιο στο νεογέννητο κάθε ημέρα και αυτό γιατί τα νεογέννητα δεν λερώνονται όσο λερώνονται τα μεγαλύτερα παιδιά. Δύο με τρείς φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Εννοείται ότι πλένουμε τοπικά μετά από την αλλαγή πάνας. Το μπάνιο του μωρού θα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό. Τα βρεφικά αφρόλουτρα και σαμπουάν που υπάρχουν στην αγορά δεν περιέχουν σαπούνι, το οποίο μπορεί να είναι βλαπτικό για την ευαίσθητη επιδερμίδα των νεογνών. Το νερό όπως αναφέραμε πρέπει να είναι χλιαρό και ΟΧΙ ζεστό.

Τις πρωτες ημερες μετα την επιστροφη απο το μαιευτηριο καθαριζουμε ΜΟΝΟ τοπικα.

Βρέχουμε μια καθαρή πετσέτα ή ένα σφουγγάρι με χλιαρό νερό και καθαρίζουμε τα μέρη του σώματος που είναι περισσότερο λερωμένα π.χ πρόσωπο, λαιμό, μασχάλη, χεράκια και γεννητικά όργανα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπάνιο σε στάσιμο νερό θα κάνουμε στο νεογνό αφού πρώτα πέσει το κολόβωμα και επουλωθεί ο ομφαλός, περίπου 10 ημέρες μετά την γέννησή του. Μετά το μπάνιο ένα μασάζ με βρεφικό λαδάκι θα το χαλαρώσει και θα το ηρεμήσει.

ΠΡΟΣΟΧΗ δεν αφήνουμε τα μωρά μόνα τους πάνω στην αλλαγή, φροντίζουμε να έχουμε συγκεντρώσει από την αρχή όλα τα πράγματα που θα χρειαστούμε για το μπάνιο του μωρού μας.

Προσοχη στα εγκαυματα απο ζεστο νερο

Εξίσου πολύ σημαντικό είναι όταν πλένουμε το μωρό κάτω από τρεχούμενο νερό της βρύσης να φροντίσουμε να έχουμε στρέψει το στόμιο της βρύσης στο πλάι ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο να ακουμπήσει πάνω στο μωρό. Κατά καιρούς έχουν συμβεί εγκαύματα στα νεογνά κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό γιατί πολλές φορές η εναλλαγή κρύου με ζεστό νερό γίνεται πολύ απότομα και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ή βρύση που θα χρησιμοποιήσουμε λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια.

Πως να κανω μπανιο το μωρο μου -how to

Time needed: 30 minutes

Πως να κάνω μπάνιο το μωρό μου (μετά την πτώση του ομφαλικού κολοβώματος)

  1. Έχουμε έτοιμο τον εξοπλισμό μας για το μπάνιο

    Θα χρειαστούμε μπανάκι, χλιαρό νερό, θερμόμετρο μπάνιου (προαιρετικά), βρεφικό σαμπουαν και λάδι για μασαζ (προαιρετικα), φυσικό σφουγγάρι.

  2. Εξασφαλίζουμε θερμοκρασία δωματίου 18-22 βαθμούς κελσίου

    Τα νεογνά (δηλαδή μωρά μέχρι τη συμπλήρωση του 1ου μήνα) είναι πολύ ευαίσθητα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

  3. Εξασφαλίζουμε ότι το μωρό μας βρίσκεται σε ασφαλές μέρος δίπλα μας

    Γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το μωρό μας και δεν το αφήνουμε πχ γυμνό επάνω στην αλλαξιέρα. Έχουμε φροντίσει για τον εξοπλισμό μας από πριν.

  4. Τοποθετούμε μια καθαρή μπανιέρα μωρού σε σταθερή επιφάνεια (ή στη βάση που τη συνοδεύει).


    Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη στατικότητα της μπανιέρας του μωρού. Το τραπέζι όπου θα τοποθετηθεί το μπανάκι του μωρού πρέπει να είναι σταθερό και η βάση να είναι σε καλή κατάσταση. Να θυμάστε ότι το βάρος της μπανιέρας με το νερό μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα, πχ πτώση της μπανιέρας στο πάτωμα.

  5. Βάζουμε νερό στην μπανιερα θερμοκρασίας μέχρι 37 βαθμούς κελσίου. Δεν γεμίζουμε την μπανιέρα μέχρι επάνω.

    Σε καμία περίπτωση δεν γεμίζουμε την μπανιέρα με νερό έως επάνω. Το επίπεδο της στάθμης του νερού θα πρέπει να είναι τόσο ώστε να βυθίζεται το σώμα του μωρού. Το σώμα του μωρού έχει την τάση να επιπλέει. Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο μπάνιου.

  6. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού εμπειρικά, με την εσωτερική επιφάνεια του καρπού μας. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό

    Η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι παραπλανητική αν χρησιμοποιήσουμε μόνο την παλάμη μας. Το εσωτερικό του καρπού μας θα πρέπει να μπορεί να ανέχεται την θερμοκρασία του νερού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό θερμόμετρο μπάνιου (θα πρέπει να έχει θερμοκρασία μέχρι και 37 βαθμούς κελσίου), αλλά συνιστάται εσείς οι ίδιοι να έχετε άμεση αίσθηση της θερμοκρασίας.

  7. Αν θέλουμε βάζουμε μικρή ποσότητα βρεφικού σαμπουάν

    Στα πρώτα μπάνια του μωρού, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε βρεφικό σαμπουάν.

  8. Ξεντύνουμε το μωρό και το τοποθετούμε μέσα στο νερό σιγά σιγά. Προσέχουμε να μην μας γλυστρήσει από τα χέρια μας

    Τα μωρά έχουν την τάση να κλαίνε όταν τα ξεντύνουμε. Καλό είναι το μωρό να μην το αφήνετε γυμνό αν δεν είστε έτοιμοι να το βάλετε στο μπανάκι. (Μπορείτε να το τυλίξετε με μια πετσέτα πχ αν δεν είστε έτοιμοι). Βάζουμε το μωρό προσεκτικά στο μπανάκι χωρίς να μας πέσει μέσα. Τα μωρά συνήθως σταματάνε να κλαίνε μόλις αισθανθούν το χλιαρό νερό στο δέρμα τους

  9. Το ένα μας χέρι μπαίνει κρατάει το κεφαλάκι του μωρού ώστε αυτό να μην βουλιάξει. Με το άλλο χέρι καθαρίζουμε το μωρό.

    Είναι σημαντικό να μην πάει νερό στη μυτούλα και το στόμα του μωρού. Κράτάμε το κεφαλάκι έξω από το νερό. Τα καινούργια μπανάκια έχουν ειδική εσοχή όπου κάθεται ο ποπός του μωρού και έτσι σταθεροποιείται πιο καλά.

  10. Με ένα φυσικό σφουγγάρι και με απαλές κινήσεις καθαρίζουμε από πάνω προς τα κάτω

    Το μπάνιο είναι απολαυστικό τόσο για το μωρό, όσο και για αυτόν που το κάνει. Απολαύστε την όμορφη στιγμή και μεταδώστε την ηρεμία στο μωρό

  11. Βγάζουμε το μωρό με προσοχή ώστε να μην μας γλυστρήσει από τα χέρια και το τυλίγουμε με μια πετσέτα

    Σε αυτό το στάδιο υπάρχει κίνδυνος να γλυστρήσει το μωρό σας, οπότε χρειάζεται προσοχή.

  12. Αν θέλουμε βάζουμε ειδικό λαδάκι και κάνουμε βρεφικό μασαζ στο σωματάκι του μωρού.


    Το λαδάκι μασαζ θα χαλαρώσει περισσότερο το μωρό σας και συμβάλλει στο να μην ξεραινεται το δερματάκι του. Ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού σας μπορεί να χρειαστεί να βάλετε και κρεμούλα ψευδαργύρου πχ Sudocrem, Frezyderm, Penaten κλπ

To Top