ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΩΡΟΥ

Πως καθαριζουμε τον αφαλο του μωρου (video)

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΦΑΛΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΦΑΛΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί να καθαρίζουμε τον αφαλο του μωρου με βαμβάκι και φαρμακευτικό οινόπνευμα. Η τεχνική αυτή είναι δοκιμασμένη για περισσότερο από 70 χρόνια και έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα καθαρίζουμε το ομφαλικό κολόβωμα (ο αφαλός) αν αυτό δεν έχει πέσει και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή 3 με 4 φορές την ημέρα για 4 με 5 ημέρες μέχρι να πέσει το κολόβωμα (ο αφαλός). Ο αφαλός του μωρού πρέπει να είναι στεγνός και για τον λόγο αυτόν αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο το νεογνό σε στάσιμο νερό. Επίσης καλό θα είναι ο ομφαλός να μην καλύπτεται από την πάνα διατηρώντας έτσι την περιοχή στεγνή.

Ο αφαλός του μωρού πρέπει να είναι στεγνός και για τον λόγο αυτόν αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο το νεογνό σε στάσιμο νερό.

Φρροντίδα και καθαρισμός του αφαλού με βαμβάκι και οινόπνευμα

Δείτε εδώ πως κάνουμε μπάνιο το μωρό αφού πέσει ο ομφάλιος (σε μπανάκι). Πως κανω μπανιο το μωρο μου σε μπανακι (how to & checklist)

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΦΑΛΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ;

Στις δυτικές κοινωνίες έχει επικρατήσει η τακτική φροντίδας του ομφαλίου του λεγόμενου “dry care”. Δηλαδή το μωρό καθαρίζεται μόνο τοπικά (topping and tailing), ενώ ο αφαλός αφήνεται πάντα έξω από την πάνα ώστε να ξεραθεί με τον αέρα και να πέσει. Δείτε τι συνιστά το Βρετανικό NHS για τον καθαρισμό του νεογνού εδώ.

Η αμερικανική ακαδημία παιδιατρικής συνιστά να μην χρησιμοποιείται κανενός είδους αλκοολούχο διάλυμα, διότι δεν θεωρείται ότι προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα σε νεογνά που έχουν γεννηθεί σε μαιευτήριο και ζουν σε καλές συνθήκες υγιεινής.

Για όσους θέλουν να διαβάσουν τη μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας παιδιατρικής μπορείτε να κάνετε download τη μελέτη τους που είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό Paediatrics εδώ (σε μορφή pdf).

ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΦΑΛΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Εδώ και πολλές δεκαετίες ο καθαρισμός του ομφαλού γίνεται χρησιμοποιώντας κάποιο αλκοολούχο διάλυμα ή ισοδύναμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνιστά τον καθαρισμό του ομφαλού και του ομφαλικού κολοβώματος χρησιμοποιώντας διάλυμα χλωρεξιδίνης 4%(chlorexidine). Συγκεκριμένα ο ΠΟΥ συνιστά τον καθαρισμό με αυτό το διάλυμα σε νεογνά που έχουν γεννηθεί εκτός νοσοκομείου και σε χώρες όπου η νεογνική θνησιμότητα είναι πολύ μεγάλη.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟΝ ΑΦΑΛΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ (ΟΜΦΑΛΙΤΙΔΑ)

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΦΑΛΟΥ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ

Ευτυχώς η μόλυνση στον αφαλό του νεογνού είναι σπάνια. Τα μωρά που γεννιούνται σε σύγχρονες συνθήκες υγιεινής παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά μόλυνσης του ομφαλικού κολοβώματος. Η πιθανότητα μόλυνσης του ομφαλού σε μωρά που γεννούνται σε καλές συνθήκες υγιεινής είναι περίπου 1 στα 1000 ή και λιγότερο.

Μπορείτε να δείτε μια ενδεικτική μελέτη που δείχνει τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης του ομφαλού σε νεογνά εδώ, δημοσιευμένη στο Journal Obstetrics and Gynecology and Neonatal Nursing (1998;27(6):621-627

Ωστόσο η μόλυνση του ομφαλού αν υπάρξει μπορεί να εξελιχθεί και να έχει σοβαρές συνέπειες. Επομένως όλοι οι γονείς θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να παρατηρούν τον ομφαλό του μωρού τους και να ενημερώσουν τον παιδίατρο αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΟΥ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Ο αφαλός του μωρού θα πρέπει να είναι καθαρός και στεγνός. Το δέρμα γύρω από τον αφαλό θα πρέπει να έχει το ίδιο χρώμα με το υπόλοιπο σώμα. Ο ομφαλός (το ομφαλικό κολόβωμα) θα πρέπει να είναι σκούρου χρώματος και ξηρός/στεγνός. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν κοκκινίλες (κοκκινίλα γύρω από τον αφαλό), ούτε υγρό στοιχείο. Επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχει άσχημη μυρωδιά.

ΚΟΚΚΙΝΙΛΑ ΣΤΟΝ ΑΦΑΛΟ, ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΑΛΟ Ή ΠΡΗΣΜΕΝΟΣ ΑΦΑΛΟΣ

Θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας αν υπάρχει κοκκινίλα γύρω από τον αφαλό, ιδιαίτερα αν αυτή επεκτείνεται στο δέρμα της κοιλιάς. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσετε αν υπάρχει πρήξιμο οποιασδήποτε μορφής. Αν δεν έχετε ακόμα κάποιον παιδίατρο μπορείτε να απευθυνθείτε στο παιδιατρικό τμήμα ενός νοσοκομείου.

ΥΓΡΟ Ή ΠΥΟΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΑΛΟ

Ενημερώστε τον ιατρό σας αν δείτε ότι ο αφαλός δεν στεγνώνει. Αν δηλαδή υπάρχει ένα συνεχές έκκριμα ή πύον. Το κολόβωμα του ομφαλού θα πρέπει να είναι στεγνό και οποιασδήποτε μορφής έκκριμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πιθανή μόλυνση, ιδιαίτερα αν υπάρχει και κοκκινίλα ή/και πύον. Αν δεν έχετε ακόμα κάποιον παιδίατρο μπορείτε να απευθυνθείτε στο παιδιατρικό τμήμα ενός νοσοκομείου.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΣΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΑΛΟ

Ο αφαλός του μωρού δεν θα πρέπει να έχει κάποια ιδιαίτερη οσμή. Μερικές μολύνσεις του ομφαλού μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη οσμή. Επομένως αν έχετε την υποψία ότι ο αφαλός του μωρού σας μυρίζει άσχημα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ή με το παιδιατρικό τμήμα ενός νοσοκομείου.

ΜΩΡΟ ΛΗΘΑΡΓΙΚΟ Ή ΠΟΛΥ ΕΥΕΞΑΠΤΟ

Ένα ληθαργικό ή πολύ ευέξαπτο μωρό μπορεί να υποφέρει από πυρετό, οποίος μπορεί με τη σειρά του να προκαλείται από διάφορα αίτια. Αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι το μωρό σας έχει πυρετό ή αν σας απασχολεί το οτιδήποτε, θα πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό σας ή με το παιδιατρικό τμήμα ενός νοσοκομείου.

Illustrator Fiona Katauskas https://fionakatauskas.com/

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

To Top