ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποινή φυλάκισης έξι ετών στον Πιστόριους για τη δολοφονία της Ρίβα

Ποινή κάθειρξης έξι ετών επέβαλε στον Όσκαρ Πιστόριους δικαστήριο της Νότιας Αφρικής για το φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στίνκααμπ.
Στο σκεπτικό της απόφασης η δικαστής Θοκοζίλε Μασίπα ανέφερε ότι προκύπτουν «ουσιαστικοί και αναγκαστικοί» λόγοι που την υποχρεώνουν να παρακάμψει την ελάχιστη ποινή των 15 ετών, την οποία προβλέπει ο ποινικός κώδικας για φόνο εκ προθέσεως.Αναγνώρισε ως ελαφρυντικά τον πρότερο έντιμο βίο και την ειλικρινή μεταμέλεια που επέδειξε ο κατηγορούμενος.

 

Ποινή κάθειρξης έξι ετών, χωρίς αναστολή, επιβλήθηκε στον Νοτιοαφρικανό παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, στις 14 Φεβρουαρίου του 2013. Κατά την ανάγνωση της καταδικαστικής απόφασης, η δικαστής αναφέρθηκε στα στοιχεία και τις ιατρικές γνωματεύσεις, που οδήγησαν στην καταδίκη του Πιστόριους.

 

Σημείωσε ότι ο Πιστόριους αισθάνεται ευάλωτος λόγω της αναπηρίας του και ότι δεν προκύπτει πρόθεση να σκοτώσει την Ρίβα Στίνκααμπ. Επεσήμανε ότι το θύμα δεν βρισκόταν σε μια βίαιη σχέση.
Τόνισε ότι η οποιαδήποτε απόφαση δεν θα φέρει πίσω την Ρίβα Στινκαμπ αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν μπορεί να βασιστεί στην επικρατούσα αντίληψη της κοινής γνώμης.
Πρωτόδικα, ο έξι φορές Παραολυμπιονίκης και πρώτος αθλητής με αναπηρία που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών για φόνο χωρίς δόλο.
Το Σεπτέμβριο του 2015 ο Πιστόριους αποφυλακίστηκε και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από έφεση της πολιτικής αγωγής, το Ανώτατο Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για φόνο εκ προθέσεως.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο Όσκαρ Πιστόριους επιστρέφει στην φυλακή.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να καταθέσουν έφεση. Εκτιμούν ότι ο Πιστόριους θα καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης όταν εκτίσει το ήμισυ ή τα δυο τρίτα της ποινής του.
Ο αδελφός του Όσκαρ Πιστόριους, Κάρλ, μέσω twitter, δήλωσε ότι «η αλήθεια θριάμβευσε» και χαρακτήρισε «εξαιρετική γυναίκα» την δικαστή.

To Top