ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια ήταν η βουλευτής Τζο Κοξ

Τζο Κοξ, βουλευτής βρεττανικό κοινοβούλιο

Πέρασε κιόλας περισσότερο από ένας μήνας από το άδοξο τέλος της βουλευτή του Ηνωμένου Βασιλείου Τζο Κοξ. Η Τζο δολοφονήθηκε στις 16 Ιουνίου 2016, λίγες μέρες πριν από τα γενέθλιά της, αφού στις 22 Ιουνίου θα έκλεινε τα 42.

Η Τζο Κοξ  ήταν απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Cambridge και εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές του 2015. Μεγάλωσε στο Batley και στο παρελθόν εργαζόταν για την ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, για το Save the Children τόσο στη Βρετανία όσο και σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, έχει βρεθεί ως σύμβουλος στο πλευρό της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

Η Τζο Κοξ, υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ήταν εθνική πρόεδρος του δικτύου γυναικών των Εργατικών και ανώτερος σύμβουλος του Freedom Fund για την πάταξη της δουλείας.
Όπως σημειώνει η Telegraph, είχε τη φήμη προσιτού ανθρώπου, ο οποίος έχει κερδίσει τον σεβασμό μέσα στο κοινοβούλιο, παρά το σύντομο της θητείας της.
Μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις της ήταν η θετική της στάση απέναντι στην έναρξη αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, κάτι που την έθεσε απέναντι από τον αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Έπειτα, από την ήττα του κόμματός στις εκλογές και την παραίτηση του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, η Τζο Κοξ τάχθηκε υπέρ του νυν επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο, υποστήριξε τον Λιζ Κένταλ. Αργότερα, είχε πει πως μετάνιωσε που πρότεινε τον Κόρμπιν για την ηγεσία.

Ανοίγοντας τη σπάνια έκτακτη συνεδρίαση του σώματος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων έκανε λόγο για «τραγωδία» και για χαμό ενός ανθρώπου «γεμάτου αγάπη».
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που κατ’ εξαίρεση πήρε τον λόγο πριν από τον Πρωθυπουργό, είπε ότι η Τζο Κοξ έβλεπε έναν κόσμο γεμάτο από γείτονες τους οποίους πρέπει να βοηθούμε, ενώ επισήμανε το μήνυμά της υπέρ της μετανάστευσης και του οφέλους αυτής για τις τοπικές κοινότητες. Ο τέως Πρωθυπουργός Κάμερον περιέγραψε την Τζο Κοξ ως «φωνή συμπόνοιας» που άλλαξε τη ζωή πολλών ανθρώπων προς το καλύτερο, ως «επιτομή των καλύτερων που έχει να επιδείξει η ανθρωπότητα».

To Top