ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ντομάτες ήταν άγνωστες στην Ελλάδα μέχρι και το 1820

Η ιστορία της ντομάταςFemme-Αθήνα. Επειδή σε κάποιες ιδιωτικές συζητήσεις ακούσαμε λανθασμένες απόψεις περί αρχαίας/βυζαντινής Ελλάδας και διατροφής, θεωρήσαμε σωστό να παρουσιάσουμε μια μικρή σύνοψη για την ιστορία της ντομάτας στην Ευρώπη.

Η ντομάτα είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας και διατροφής. Θα την βρει κανείς στη διατροφή όλων των λαών της μεσογείου και καλλιεργείται πλέον σε πολλές χώρες. Όμως όσο και να ξενίζει κάποιους, στην αρχαία Ελλάδα και στο βυζάντιο ΔΕΝ υπήρχαν ντομάτες. Ούτε και στη μεσαιωνική Ευρώπη. Η ντομάτα ήρθε στην Ευρώπη μέσω των Ισπανών εξερευνητών και συγκεκριμένα είτε μέσω του Ερνάν Κορτές (1485-1547), ή πιθανόν λίγο νωρίτερα από τον Χριστόφορο Κολόμβο (1451-1506). Αρχικά η ντομάτα χρησιμοποιήθηκε στην Ισπανία και αργότερα στην Ιταλία, όπου οι αρχικές αναφορές σε γραπτά κείμενα πρέπει να έγιναν γύρω στο 1540. Οι ντομάτες τότε ήταν κίτρινες και ονομάστηκαν “pomi di oro”, δηλαδή χρυσά μήλα.

Στην Ελλάδα η ντομάτα πρέπει να ήρθε το 1800-1830, μαζί με την πατάτα.

Ετησίως ο παγκόσμιος τζίρος από την καλλιέργεια ντομάτας ανέρχεται σε 50-60 δισεκατομμύρια δολλάρια. Η Ελλάδα ανήκει στις πρώτες δέκα χώρες παραγωγούς ντομάτας.

%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%ae-%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b1%cf%82
Ο πίνακας είναι μετάφραση του πίνακα της wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Tomato).

Femme-Διατροφή

To Top