ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκαια Γαλλία. Τέσσερα χρόνια μετά το μακελειό της 14ης Ιουλίου 2016

Γαλλία επιθέσεις

Femme.gr-Νίκαια. Η ζωή συνεχίζεται στη Νίκαια της Γαλλίας, αν και η σκέψη όλων των κατοίκων και τουριστών γυρνάει γύρω από το αποτρόπαιο συμβάν του Ιουλίου του 2016. Κανείς δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έγινε και γιατί.
Η παραλιακή Promenade des Anglais είναι πλέον ανοιχτή, εκεί που ο τρομοκράτης με το φορτηγό έσπειρε τον θάνατο και τον τρόμο, την ώρα που τελείωνε η γιορτή με τα βεγγαλικά της 14ης Ιουλίου 2016. Οπλισμένοι αστυνομικοί κατέκλυσαν την πόλη. Το πρωί της επόμενης ημέρας η Νίκαια έδειχνε ήρεμη και σιωπηλή, ενώ οι τεράστιοι φοίνικες στην παραλιακή έμοιαζαν με σιωπηλούς μάρτυρες στο μεγαλύτερο μακελειό που γνώρισε η πόλη.

Σχεδόν τεσσεραμιση χρόνια μετά , οι τουρίστες κατεβαίνουν στην παραλιακή και αφήνουν λουλούδια στο σημείο που σημειώθηκε το τραγικό συμβάν.

Καθώς οι έρευνες για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια συνεχίζονται και οι γαλλικές Αρχές πραγματοποιούν σειρά συλλήψεων, ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τον δράστη έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο άνθρωπος που σκότωσε 84 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 100 οδηγώντας πάνω τους ένα φορτηγό, ο Μοχάμεντ Λαουαϊέτζ Μπουλέλ, όπως έγινε γνωστό, είχε βρεθεί στον τόπο της επίθεσης μερικές ημέρες πριν.

Ενώ οι συγγενείς των θυμάτων ακόμα θρηνούν και ο πλανήτης προσπαθεί να συνειδητοποιήσει την τραγωδία που έλαβε χώρα στη Νίκαια, έρχονται στο «φως» οι πρώτες εικόνες και τα στοιχεία των άτυχων εκείνων ανθρώπων που έχασαν τις ζωές τους τόσο άδικα από το δολοφονικό χτύπημα του 31χρονου Μοχάμεντ Λαουίζ Μπουλέλ.

Ανάμεσα στους 84 νεκρούς είναι ένας πατέρας από την Αμερική με τον μόλις 11 ετών γιο του οι οποίοι έκαναν στη Γαλλία τις διακοπές που εδώ και πολύ καιρό ονειρεύονταν.

Ο άνθρωπος που σκότωσε 84 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 100 οδηγώντας πάνω τους ένα φορτηγό, ο Μοχάμεντ Λαουαϊέτζ Μπουλέλ, όπως έγινε γνωστό, είχε βρεθεί στον τόπο της επίθεσης μερικές ημέρες πριν.
Οι Αρχές αναφέρουν ότι βρέθηκε εκεί για κατόπτευση του χώρου στις 12 με 13 Ιουλίου 2016, δηλαδή μία μόλις ημέρα πριν από το μακελειό. Επιπλέον, ο αδελφός του ισχυρίζεται ότι ο Μοχάμεντ Μπουλέλ τού έστειλε στο κινητό του μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται μερικές ώρες πριν από την επίθεση την Πέμπτη χαμογελαστός ανάμεσα στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί με αφορμή την Ημέρα της Βαστίλλης.

Raid γαλλία

Μέλη της ομάδας RAID Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion. Η ομάδα RAID δέχεται εντολές από τον εκάστοτε εισαγγελέα

Γρίφος παραμένει για τις Αρχές το πώς και το εάν όντως ο Μπουλέλ είχε αναπτύξει σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία της έρευνας που να καταδεικνύουν τη σχέση του με το Ισλαμικό Κράτος, ο Μπουλέλ είχε επιδείξει προσφάτως κάποιο ενδιαφέρον για τα ριζοσπαστικά τζιχαντιστικά κινήματα» δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν. Προσέθεσε επίσης ότι ο Τυνήσιος είχε προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα καταθέτοντας αίτηση για τραπεζικό δάνειο, το οποίο απορρίφθηκε, και προχωρώντας σε ανάληψη μετρητών και την πώληση του αυτοκινήτου του.

H Γαλλία βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (état d’urgence), ουσιαστικά από το Νοέμβριο του 2015. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δίνει το δικαίωμα στις αρχές να παρακάμπτουν χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να προβούν σε έρευνες και συλλήψεις. Από το Νοέμβριο του 2015, περισσότερα από 3600 σπίτια έχουν ελεγχθεί από τις Γαλλικές αρχές.

Ο Μπουλέλ κατέβαλε 1.600 ευρώ για να νοικιάσει το φορτηγό με το οποίο αιματοκύλησε τους εορτασμούς για την ημέρα της Βαστίλης και το προηγούμενο διάστημα κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας τον κατέγραψαν να προβάρει την πορεία που ακολούθησε τη 14η Ιουλίου. Επίσης ο 31χρονος είχε πει σε φίλους του ότι μεγάλωνε τη γενειάδα του για θρησκευτικούς λόγους και ότι δεν κατανοούσε γιατί τo ISIS δεν μπορεί να έχει το δικό του κράτος, ενώ στο κινητό του εντοπίστηκαν φωτογραφίες που συνδέονται με την οργάνωση.

Femme.gr-Κόσμος

To Top