Femme-Aθήνα. Μολονότι το άρθρο απευθύνεται στη νέα γυναίκα επιχειρηματία, πολλές από τις συμβουλές φυσικά αφορούν και τους άρρενες συναδέλφους τους.
Είναι γεγονός ότι ουδέποτε η Ελλάδα υπήρξε φιλική προς την Ελληνίδα επιχειρηματία (αλήθεια, ποια είναι η μετάφραση στα Ελληνικά του enterpreneur?). Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το κράτος και οι ευρύτερες δομές του δεν έχουν διαμορφωθεί με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών που επιχειρούν και προσπαθούν να αναπτυχθούν στην ελληνική οικονομία. Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να μπούμε για τα καλά στην κρίση, ώστε να αρχίσει να εμφανίζεται μια ομάδα γυναικών που σε ηλικία είκοσι, τριάντα, σαράντα ΔΕΝ έχουν το όνειρο του διορισμού στο δημόσιο. Αντίθετα, έχοντας φρέσκες ιδέες μας αποδεικνύουν ότι υπάρχει τελικά ακόμα κρυμμένη άπλετη φρεσκάδα στα ελληνικά μυαλά. Δυστυχώς όμως πολλές από αυτές τις γυναίκες έχουν ήδη φύγει για το εξωτερικό και ακόμα περισσότερες το προγραμματίζουν (ελπίζουμε όχι μόνιμα).
Ειδικότερα για τις γυναίκες που παρέμειναν στην Ελλάδα και επιχειρούν, μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι στα χρόνια της κρίσης ξέφυγαν από την καταπιεστική δομή του κλειστού ελληνικού συστήματος εκπαίδευσης και ανοίγοντας τα μυαλά τους έχουν καταφέρει να ανοιχτούν με νέες startup επιχειρήσεις.
Όμως προσοχή! Το ελληνικό κράτος καραδοκεί! Θα βρει κάθε διαθέσιμο τρόπο ώστε να μην σε αφήσει να κάνεις το ελάχιστο βήμα προόδου. Αρχίζοντας από τη μορφή της επιχείρησης, θα προσπαθήσει να σε φορολογήσει όσο δεν πάει άλλο. Φυσικά όπως κατάλαβες όλη η λογική του φορολογικού συστήματος των επιχειρήσεων βασίζεται στο δεδομένο ότι ο επιχειρηματίας έχει τον τρόπο του και φορο-διαφεύγει. Ναι, εσένα που μόλις ξεκίνησες και έκανες έναρξη στην εφορία μέσω του λογιστή σου, το κράτος σε θεωρεί φοροκλέφτη (προφανώς έχοντας ως πρότυπο τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες τύπου 1980s-90s). Θα σε φορολογήσει με τον υψηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη και θα σε χρεώσει και με ένα λεγόμενο τέλος επιτηδεύματος (ανάθεμα αν υπάρχει σε άλλη χώρα του δυτικού κόσμου). Επίσης, θα σου βάλει υποχρεωτική ασφάλιση λες και ασφαλίζεις καράβι και… Α! μην ξεχάσω, θα σου πάρει και προκαταβολικά φόρους για δύο χρόνια (έτσι καπάρο για γούρι).
Επειδή δεν αξίζει να χαλάς τη ζαχαρένια σου, συγκεντρώσαμε εδώ μερικές συμβουλές ώστε να αμυνθείς και να μην μπλέξεις στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Καταρχάς μην δουλεύεις μόνη σου. Ξεκίνα συνεργασίες με 4-6 φίλες/φίλους σου που να είναι σοβαρά άτομα και να έχουν τον ίδιο ενθουσιασμό με εσένα στο να ιδρύσουν και να αναπτύξουν την κοινή σας επιχείρηση/εταιρεία. Η Ελλάδα ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι χώρα που κάποιος πηγαίνει μπροστά όταν γνωρίζει προσωπικά ανθρώπους στο σύστημα. Όσο περισσότεροι είσαστε, τόσο πιο πιθανόν κάποιος από εσάς να γνωρίζει το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση μέσα στο δημόσιο ώστε να έχετε πλήρη ενημέρωση για το τι συμβαίνει.
Όσο περισσότερες φίλες/συνεργάτες είσαστε σε μία επιχείρηση, τόσο μεγαλύτερα κεφάλαια θα μπορείτε να συγκεντρώσετε. Φυσικά δε μιλάμε για τραπεζικό δανεισμό αλλά όλο και κάποια συνεισφορά θα μπορεί να πραγματοποιήσει το κάθε μέλος/στέλεχος της ομάδας. Αν μπορείτε να πάρετε και γραμμή πίστωσης από τράπεζα (με τη μεσολάβηση κανενός μπαμπά) τόσο το καλύτερο. Πάντως 5 ή 6 εταίροι είναι καλύτερα από μόνη σου.
Σκέψου καλά και σε συνεργασία με έναν ειδικό λογιστή να καθορίσετε με προσοχή τον τύπο της επιχείρησης που θα ιδρύσεις. Υπάρχουν νέες μορφές εταιρειών, οι λεγόμενες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), μέσω των οποίων δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των εταίρων (εκτός του διαχειριστή).
Μην σκέφτεσαι μόνο την Ελληνική αγορά. Ιδανικά θα πρέπει η επιχείρησή σου να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό ώστε να μπορείς να ελίσσεσαι σε περιόδους κρίσης όπως αυτή.
Αναπτύξου σε υπηρεσίες και προϊόντα στα οποία η Ελλάδα έχει να αναδείξει αυτό που ονομάζεται “ανταγωνιστικό πλεονέκτημα” σε σχέση με άλλες χώρες. Παραδείγματα αποτελούν τα ελληνικά προϊόντα (δεν χρειάζεται να είσαι η ίδια παραγωγός-μπορείς και να γίνεις μια πανέξυπνη dealer πχ ελαιολάδου ή κρασιού ή σαλιγκαριών), ο ελληνικός τουρισμός, οι οnline ταξιδιωτικές υπηρεσίες (ξεναγοί, οδηγοί, καταλύματα, ειδικός-θεματικός τουρισμός) και άλλα πολλά. Γενικά think-outside-of-the-box (όπως λέμε και στα χωριά μας) και συνδύασε τις εμπειρίες σου με τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας.
Δούλεψε, δούλεψε, δούλεψε. Δούλεψε σε κάθε δραστηριότητα που μπορείς να βρεις. Θα σου δώσει σημαντική εμπειρία στο να “κινηθείς” στο χώρο των επιχειρήσεων. Αν μπορείς φύγε στο εξωτερικό για 1-3 χρόνια ακόμα κι αν δεν έχεις σπουδάσει. Το να δουλέψεις στο εξωτερικό (έστω και για 1 χρόνο) θα είναι από μόνο του ένα “πανεπιστήμιο ζωής” που θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες. Αν μπορέσεις να σπουδάσεις ακόμα καλύτερα, αλλά γενικά μην περιορίζεσαι στο μικρόκοσμο της Ελλάδας.
Νομίζετε ότι είμαστε πεσιμιστές; Όχι δεν είμαστε πεσιμιστές. Αντίθετα είμαστε σίγουροι εδώ στο femme.gr ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται σε χρόνο ανύποπτο και όταν “εξαφανιστούν” πλήρως νοοτροπίες που μας κρατάνε πίσω. Σε άλλο άρθρο θα σας γράψουμε και για το τι θα πρέπει να αλλάξει στο φορολογικό σύστημα ώστε να γίνει πιο δίκαιο.
Femme.gr-Οικονομία