ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με επιτυχία η δοκιμή του ισχυρότερου πυραύλου της NASA

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δοκιμή ενός booster για τον ισχυρότερο διαστημικό πύραυλο του κόσμου, το SLS (Space Launch System) της NASA.

Ο πύραυλος πυροδοτήθηκε για τη δεύτερη δοκιμή εδάφους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη  Γιούτα.

Ήταν το τελευταίο μεγάλο τεστ πριν την πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση με το διαστημόπλοιο Orion της ΝΑSA στα τέλη του 2018, που αποτελεί σημαντικό σταθμό του «Ταξιδιού προς τον Άρη» για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Ένας νέος πυραυλικός φορέας  με τον οποίο η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στο βαθύ διάστημα, και πιο συγκεκριμένα στον πλανήτη Άρη αλλά και πιο πέρα από αυτόν, δοκιμάστηκε στην έρημο της Γιούτα. Η δοκιμή ήταν διάρκειας 2 λεπτών περίπου και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του.

Δύο boosters πέντε τμημάτων και τέσσερις κύριοι κινητήρες RS-25 θα προωθούν το Space Launch System  σε αποστολές μεγάλων αποστάσεων στο διάστημα.

Ο μήκους 54 μέτρων πύραυλος, είναι ο μεγαλύτερος που έχει κατασκευάσει η NASA και είναι τέτοια η ισχύ του που θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους πέρα από την τροχιά της Σελήνης.

 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι, το αποτέλεσμα είναι τέλειο», ανέφερε εκπρόσωπος της Orbital ATK, η οποία κατασκεύασε τον προωστήρα για λογαριασμό της NASA.

 

Η πρώτη πλήρους έκτασης δοκιμή εδάφους έγινε με επιτυχία τον Μάρτιο του 2015, και έδειξε ικανοποιητικές επιδόσεις. Οι δοκιμές συνεχίστηκαν σε ακραίες θερμοκρασίες, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο το booster επηρεάζεται από αυτές.

 

Η αρχική έκδοση του, θα έχει δυνατότητα ανύψωσης τουλάχιστον 77 τόνων. Το επόμενο σχεδιασμένο upgrade θα περιλαμβάνει ένα ισχυρό άνω τμήμα για πιο φιλόδοξες αποστολές, με δυνατότητα ανύψωσης 115 τόνων.

To Top