ΥΓΕΙΑ

Η Αλόη Βέρα, ένα πανάρχαιο φυτό

Γράφει ο Θάνος Βαϊόπουλος. Η Αλόη Βέρα, είναι ένα πανάρχαιο φυτό, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει σημαντικές θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες. Η χρήση της Αλόης βρίσκει τις απαρχές της πολύ πίσω, στα χρόνια της Αρχαίας Αιγύπτου. Γνωστή και ως «φυτό της αθανασίας», δινόταν ως δώρο ταφής στους αποθανόντες Φαραώ. Παραδοσιακά η αλόη χρησιμοποιούνταν για την επούλωση των πληγών, για τη βελτίωση δερματικών παθήσεων και από το στόμα ως καθαρτικό. Σήμερα, πέρα από τις παραδοσιακές χρήσεις, έχουν προκύψει επιπρόσθετες, όπως αυτή του στόματος για μια ποικιλία καταστάσεων π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, άσθμα, επιληψία και οστεοαρθρίτιδα. Τοπική χρήση επίσης προτείνεται για εγκαύματα, καψίματα από τον ήλιο ακόμα και για περιπτώσεις ψωρίασης.

%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%86%cf%85%cf%84%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%bf-1
Το ζελέ της Αλόης, περιέχει μέσα του ένα «φυσικό» φαρμακείο. Αποτελείται από 200 και πλέον συστατικά που κάνουν αυτό το φυτό να είναι τόσο μοναδικό και θαυματουργό. Περιέχει μια ποικιλία βιταμινών, οι πιο σημαντικές όμως είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E και Βήτα Καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α). Η Αλόη είναι επίσης από τα λίγα φυτά που περιέχουν βιταμίνη Β12, πολύ σημαντική για τους χορτοφάγους. Είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Είναι γεμάτη από μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, χρώμιο, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο και το σημαντικότατο αντιοξειδωτικό σελήνιο. Από αμινοξέα δε, η Αλόη Βέρα παρέχει τα 20 από τα 22 που χρειάζεται το σώμα μας. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι το ζελέ της Αλόης μας δίνει 7 από τα 8 απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορούν να παρασκευαστούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι πρέπει να λαμβάνονται σε μορφή τροφής. Περιέχει επίσης πολυσακχαρίτες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν να διασπαστεί η τροφή και συνεπώς βοηθούν στην πέψη. Άλλα συστατικά που περιέχει η αλόη και παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας είναι: τα λιπαρά οξέα, οι σαπωνίνες, η λιγνίνη, οι ανθρακιμνόνες και το σαλικυλικό οξύ.

Ο πόσιμος χυμός Aλόης προσδίδει στη διατροφή πρώτες ύλες πλούσιες σε κολλαγόνο και ελαστίνη, τα οποία παράγουν και διατηρούν ένα πραγματικά υγιές δέρμα. Επιπλέον, το δέρμα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά καθημερινά, για να βοηθήσουν στη καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης του δέρματος. Χρησιμοποιείται για δερματολογικές διαταραχές, αφού είναι ωφέλιμη για τη θεραπεία της ψωρίασης και της ατοπικής δερματίτιδας, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Πίνοντας τον χυμό αλόης μπορεί κανείς να επιτύχει ρύθμιση του βάρους και των επιπέδων ενέργειας, επιτρέποντας στο σώμα να καθαρίσει το πεπτικό σύστημα. Η διατροφή του ανθρώπου συνήθως περιλαμβάνει πολλές ουσίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κόπωση και εξάντληση. Η τακτική λήψη αυτού του χυμού εξασφαλίζει μια μεγαλύτερη αίσθηση ευημερίας, που επιτρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα ενέργειας και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%86%cf%85%cf%84%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%bf-2

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης είναι αναρίθμητες, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:
Προλαμβάνει και μειώνει τις αρθριτικές φλεγμονές.
Έχει σπουδαία αντιμικροβιακή και ανοσοτροποποιητική δράση.
Δρα προληπτικά σε περιπτώσεις γρίπης και κρυώματος.
Πρόκειται για το ιδανικό φάρμακο για κοψίματα, κάψιμο από τον ήλιο και κάθε είδους δερματικές παθήσεις.
Έχει μυκητοκτόνο δράση.
Διευκολύνει τη θεραπεία και την αναγέννηση των τραυμάτων.
Το τζελ της αλόης ενυδατώνει σε βάθος και διεισδύει σε όλες τις στιβάδες του δέρματος.
Μειώνει σημαντικά της κηλίδες του δέρματος.
Βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος.

Όταν χρησιμοποιούμε την αλόη στην πόσιμή της μορφή, τονώνει τον οργανισμό καθώς επίσης καθαρίζει τα όργανα και βελτιώνει τις λειτουργίες τους.
Είναι εξαιρετικά ευεργετική σε κάθε είδους καλλυντική χρήση, λόγω της έντονης αναπλαστικής ιδιότητάς της.
Επίσης, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής, στην αναζωογόνηση του τριχωτού της κεφαλής, της δυσκοιλιότητας, των αιμορροϊδων, του έλκους, της ακμής, της κολίτιδας, της ουλίτιδας, του έρπη, των φλεγμονών, των στομαχικών διαταραχών, του πονόλαιμου και πολλών ακόμα συμπτωμάτων.
Η καλύτερη μορφή Αλόης είναι το 100% σταθεροποιημένο ζελέ Αλόης Βέρα, σαν υγιεινός χυμός. Αυτό το σταθεροποιημένο ζελέ πρέπει να είναι το κύριο συστατικό κάθε προϊόντος τοπικής εφαρμογής ή πόσιμου χυμού. Δυστυχώς, πολλά προϊόντα στην αγορά που φέρουν τον τίτλο «χυμός Αλόης Βέρα», μπορεί να περιέχουν ένα πολύ μικρό μέρος από το εσωτερικό του φύλλου της Αλόης. Αν δεν είστε σίγουροι, αναζητήστε τη Σφραγίδα Έγκρισης του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου της Αλόης (I.A.S.C). Το Συμβούλιο αυτό είναι ένας Ανεξάρτητος Αμερικάνικος Οργανισμός, που ρυθμίζει και επιβλέπει την ποιότητα και την περιεκτικότητα των προϊόντων σε Αλόη Βέρα. Εάν η σφραγίδα έγκρισης υπάρχει πραγματικά στη συσκευασία του προϊόντος που αγοράσατε, τότε είναι αξιόπιστο.
Το φύλλο της αλόης περιέχει αλοϊνη. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει υπακτική λειτουργία. Χρειάζεται προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση Αλόης από το στόμα γιατί μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια. Πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη της άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ξένων οργάνων. Δε συνιστάται η χρήση του ζελέ αλόης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας. Προσοχή σε όσους έχουν πρόβλημα χολής, διότι δρα ως καθαρτικό και για την διέγερση της έκκρισης της χολής.
Λόγω της καθαρτικής της δράσης, μπορεί ακόμα να ρίξει τα επίπεδα Καλίου στο αίμα και να προκαλέσει αρρυθμίες. Αν λαμβάνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν τη χρήση του. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να μεσολαβεί ένα 2ωρο χρονικό διάστημα μεταξύ της λήψης φαρμάκου και της κατανάλωσης αλόης, διότι προκαλεί αυξημένη κινητικότητα του εντέρου και μείωση της απορρόφησης του φαρμάκου.
Όταν το ζελέ αλόης χορηγείται τοπικά, θεωρείται γενικά ασφαλές. Σε περίπτωση κατάποσης, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη υπογλυκαιμία σε συνδυασμό με αντιδιαβητικά χάπια ή ινσουλίνη.

Ο Θάνος Βαϊόπουλος είναι γεωπόνος, ιδιοκτήτης Αττικού Φυτωριακού πάρκου

To Top