ΑΓΟΡΑ

Ελληνικό κόσμημα: Συνέντευξη της Αννέτας Προβοπούλου στο femme.gr

Ελληνικό κόσμημα: Συνέντευξη της Αννέτας Προβοπούλου

Femme.gr-Δώρα Γεωργούλα. Tο ελληνικό κόσμημα έχει δυναμική, ιστορία και ισχυρή ταυτότητα! Με αυτές τις επιρροές η Αννέτα Προβοπούλου από τη Λαμία, σχεδιάστρια δομικών έργων, εικαστικός, μητέρα τριών παιδιών, ξεκίνησε την ενασχόληση με τα χειροποίητα κοσμήματα. Δημιουργίες που έχουν έντονο το στοιχείο της ελληνικής παράδοσης αλλά με εμφανή σύγχρονη προσέγγιση. Εμείς την συναντήσαμε και μας μίλησε για όλα όσα συνέβαλλαν στην επιτυχία του μοναδικού αυτού εγχειρήματος της.

annetaprovopoulou2016

Κυρία Προβοπούλου τι σας ώθησε σε αυτή την ξεχωριστή μέθοδο κατασκευής των χειροποίητων κοσμημάτων;

Η τεχνική της αργυροχρυσοχοíας που διδάχτηκα από τον πατέρα μου και η λαική παραδοσιακή τεχνική του πλεξίματος με βελονάκι με ώθησε στην κατασκευή σύνθετων κοσμημάτων ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις

Πόσo καιρό ασχολείστε με την συγκεκριμένη δραστηριότητα;

Επαγγελματικά ασχολούμαι 5 χρόνια ενώ ερασιτεχνικά πολύ νωρίτερα με πειραματικές κατασκευές

Είναι εύκολο να συνδυαστεί η παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις της μόδας;

Η ελληνική αργυροχρυσοχοiα πατάει σε παραδοσιακά μοντέλα και εξελίσσει παραδοσιακές τεχνικές.

kosmima1

Ποια τα υλικά που χρησιμοποιείτε στις δημιουργίες σας και πόσος χρόνος απαιτείται για την κατασκευή τους;

Τα υλικά που χρησιμοποιώ για την κατασκευή τους είναι βαμβακερό και μεταξωτό νήμα, ημιπολύτιμους λίθους, ύφασμα και δέρμα. Ο χρόνος ποικίλλει .Χρειάζεται αρκετός χρόνος για την λεπτομερειακή τεχνική που απαιτούν τα χειροποίητα κοσμήματα.

Πως οδηγείστε σε μία σύνθεση, ποια δηλαδή είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Οι πηγές έμπνευσης είναι από το περιβάλλον, τη φύση, την παράδοση, την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα, την ψυχολογία και κυρίως την έμπνευση της στιγμής.

Oι δημιουργίες σας, τι περιλαμβάνουν;

Οι δημιουργίες περιλαμβάνουν περιδέραια, βραχιόλια, σκουλαρίκια και φροντίζω πολλά κοσμήματα μου να έχουν εναλλακτική χρήση.

kosmima4

Έχετε συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις μέχρι σήμερα. Θέλετε να μας πείτε για αυτή την εμπειρίας σας και αν αυτό βοήθησε στο να προβάλλετε τη δουλειά σας;

Με την πλατφόρμα της Μαίρης Σαμόλη, A jewel Made in Creece, έχω συμμετάσχει στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στο plazza resort στην Ανάβυσσο, στο ArtΑθηνα, σε gallery στις Σπέτσες, συνεργάτης του Audriaz Claude Popi caramela cottons, εκθέσεις στους Μύλους Αστυπάλεας καθώς και μία σειρά από άλλες συμμετοχές ανά την Ελλάδα. Ήταν πολύ σημαντική η εμπειρία μου σε όλες αυτές τις συμμετοχές, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να προβάλλω τη δουλειά μου και η επαφή με το κοινό μου έδωσε μεγαλύτερη ώθηση για δημιουργία. Ένα κόσμημα μου ξεχώρισε μεταξύ πολλών σχεδιαστών πάνω σε φόρεμα της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας ρούχων Andria Thomais.

 

 

Τα εργόχειρα της παλαιότερης εποχής προορίζονταν ως προίκα για τις επόμενες γενιές . θεωρείτε ότι και οι δικές σας δημιουργίες θα αποτελούν κάτι αντίστοιχο για τους νέους της σημερινής εποχής, συνδυάζοντας το διαχρονικό με το σύγχρονο?

Η πρόθεση μου είναι να αποτυπώσω τα κοσμήματα μου με τη διαχρονικότητα. Εάν αυτά αποτελέσουν και έμπνευση για νεώτερους, θα είναι μεγάλη τιμή για εμένα.

Τι θα συμβουλεύατε στους νέους δημιουργούς που ξεκινάνε τώρα με όνειρο την επιτυχία και πόσο αυτό κατά την άποψη σας είναι εφικτό να συμβεί;

Να παλεύουν για το όνειρο τους, να έχουν ενθουσιασμό γιατί οι συνθήκες σήμερα είναι δύσκολες, και πρέπει να δώσουν μεγάλο κομμάτι του εαυτού τους, σε αυτή την τέχνη.

annetaprovopoulou2015

Που μπορεί κάποιος να βρει τα κοσμήματα σας;

Στο facebook Avvετα Προβοπουλου , στο email:annetaprov@hotmail.com καθώς και στο τηλέφωνο μου 6981841597.

Τα μελλοντικά σας σχέδια; Σκέφτεστε να ταξιδέψετε το αρχαιοελληνικό κόσμημα και εκτός Ελλάδος;

Στοχεύω πάντα σε νέες ιδέες και προκλήσεις που θα δώσουν στο χειροποίητο κόσμημα τη θέση που του αξίζει και εκτός Ελλάδας

Ποια Ελληνίδα της σύγχρονης ιστορίας και ποια της νεότερης θα θέλατε να αποτελεί πρέσβειρα των κοσμημάτων σας?

Στην σύγχρονη πραγματικότητα θεωρώ ότι η Μαίρη Σαμόλη A Jewel Made in Creece, είναι η πρέσβειρα που προωθεί και ταξιδεύει το Ελληνικό κόσμημα με τη συμβολή της αξιόλογου κριτικού τέχνης Ίρις Κρητικού, σε κάθε γωνιά της γης.

Femme.gr-Καταπληκτικές γυναίκες

To Top