Uncategorized

Εκδήλωση στο Deree για το σύνδρομο ΔΕΠΥ (ADHD)

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Βοήθεια! Ο έφηβος με ΔΕΠΥ μετατρέπεται σε ενήλικα με ΔΕΠΥ, κείμενο του ADHD Europe, Οκτώβριος 2016
“Τα παιδιά για τα οποία μιλούσαμε πριν 10 χρόνια (Πράσινη Βίβλος, 2006) είναι πλέον νεαροί ενήλικες και οι υπηρεσίες για τις οποίες παλεύαμε κατά τη διάρκεια των ετών παρέμβασης – στο σύνολό τους – βελτιώθηκαν γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, τα μέλη του ADHD-Europe ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες για νεαρούς ενήλικες όταν πλέον οι υπηρεσίες που τους παρέχονταν όταν ήταν παιδιά και έφηβοι δεν είναι πια διαθέσιμες γι’ αυτούς στα 17- 18 τους χρόνια, μια κρίσιμη χρονική περίοδο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους κι ενώ συχνά βρίσκονται ακόμη σε εκπαιδευτικά συστήματα και δομές κατάρτισης.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα συμπτώματα συνεχίζονται καθώς και ότι ενδεχομένως να παρουσιάσουν και συννοσυρότητα με άλλη διαταραχή κατά την ενήλικη ζωή.

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο σήμερα ότι η ΔΕΠΥ συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή για περισσότερο από το 75% των διαγνωσθέντων σε παιδική/εφηβική ηλικία και ότι η δριμύτητά της σχετίζεται άμεσα με την παρουσία και τη σοβαρότητα των περιπτώσεων συννοσηρότητας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ενήλικες με συμπτωματολογία ΔΕΠΥ παραπέμπονται σε δομές ενηλίκων όπου δεν τους προσφέρονται πλέον οι κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να βοηθηθούν. Ως εκ τούτου, πολλοί κινδυνεύουν να αφήσουν το σχολείο, να αναπτύξουν προβλήματα κατάχρησης ουσιών και/ή να παρουσιάσουν επικίνδυνες ή παραβατικές συμπεριφορές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόγος είναι ότι οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι τους οποίους συναντούν σε κλινικές ή δομές ενηλίκων συχνά δεν έχουν κατάλληλη εκπαίδευση σχετικά με τη ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή και δεν κατανοούν τις ανάγκες των νέων ανθρώπων (18+), που διαφέρουν από τη διάγνωση και τη θεραπεία στην παιδική και εφηβική ηλικία.”

Αγαπητοί φίλοι,

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας-ADHD HELLAS, όπως κάθε χρόνο στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠΥ που γίνονται παγκόσμια τον μήνα Οκτώβριο, διοργανώνει δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, διοργανώνουμε επιμορφωτική ημερίδα με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Συγκεκριμένα, οι J. Russell Ramsay, PhD, και Craig Surman, MD, ειδικοί προσκεκλημένοι του Πανελλήνιου Σωματείου Ατόμων με ΔΕΠΥ – ADHD HELLAS, θα παρουσιάσουν τη διαταραχή έτσι όπως εμφανίζεται, διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται στους ενήλικες.

Το πρώτο μέρος ανοικτό προς όλους, πάσχοντες, τις οικογένειες τους, και επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα παρουσιάσει τη διαταραχή, όπως αυτή επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωή ενός ενήλικα και τις αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της.

Το δεύτερο σκέλος θα αποτελέσει τη συνέχεια μια προσπάθειας του Αναπληρωτή Καθηγητή της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ Αρτέμη Πεχλιβανίδη και του ADHD HELLAS να εκπαιδευτούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας στη διάγνωση και διαχείριση της ΔΕΠΥ.

Κόστος συμμετοχής για το Σαββατο
Πρόγραμμα κοινού 9:30-13:00 €40.
Πρόγραμμα επαγγελματιών 9:30-17:00 €100

Η ημερίδα διοργανώνεται από το ADHD HELLAS υπό την αιγίδα της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, και φιλοξενείται από το Deree-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.


Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 το ADHD HELLAS διοργανώνει σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της ΔΕΠΥ και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ημερίδα στο αμφιθέατρο “Αντ. Τρίτσης” του πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων, με θέμα: «Παιδιά με ΔΕΠΥ στην Ελληνική Πραγματικότητα». Εδώ θα επικεντρωθούμε στο πώς αντιμετωπίζεται η ΔΕΠΥ στην ελληνική εκπαίδευση σήμερα ενώ θα γνωρίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο για τη ΔΕΠΥ, το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην έγκαιρη ανίχνευση της διαταραχής, τη συνεισφορά των αρχών Αισθητηριακής ολοκλήρωσης στην παρέμβαση και εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης όπως η άθληση και η διατροφή.

Είσοδος Δωρεάν

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.adhdhellas.org.

Με εκτίμηση,
Η Πρόεδρος του Δ Σ
Χριστίνα Γεωργιάδου
ADHD Hellas

Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Pan-Hellenic Association of individuals with Attention Deficit/Hyperkinetic Disorder

Cosmos Building,
125-127 Kifisias Ave.
11523, Athens,
Greece
Office 822
Τ: +306976138837 – Fax: +302106984201
www.adhdhellas.org / info@adhdhellas.org

To Top