ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εγκυμοσύνη: τρίτος μήνας

Τρίτος μήνας εγκυμοσύνης, αυχενική διαφάνεια, αμνιοπαρακέντηση, έμβρυο

Τι μορφή έχει το έμβρυο;
Τα περισσότερα όργανα του εμβρύου ολοκληρώνουν τη μορφή τους στον 3ο μήνα. Το έμβρυο είναι μια μικρογραφία ανθρώπου, τα βλέφαρά του είναι κλειστά και το δέρμα του διάφανο. Από εδώ και πέρα το έμβρυο αυξάνεται σε μέγεθος και συνεχίζεται η ωρίμανση των λειτουργιών των οργάνων του.

Πως αλλάζει το σώμα της εγκύου στον 3ο μήνα;
Στα μέσα αυτού του μήνα ο γυναικολόγος σου μπορεί να εντοπίσει τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου με μια ειδική συσκευή. Η μήτρα ήδη έχει αρχίσει να μεγαλώνει αρκετά ώστε να γίνεται ψηλαφητή από την κοιλιά. Τα επεισόδια ναυτίας και εμετού συνήθως μειώνονται σημαντικά, ωστόσο μερικές γυναίκες θα συνεχίσουν και για λίγο περισσότερο. Το σώμα αρχίζει να συνηθίζει την προσαρμογή στο νέο ορμονικό περιβάλλον και η έγκυος μπορεί αισθάνεται λιγότερο κόπωση.

Τι εξετάσεις γίνονται στον 3ο μήνα;
Καλό είναι σε αυτή τη φάση να έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης εικόνα της κατάστασης της μητέρας. Μεταξύ της 11ης και τέλους της 13ης εβδομάδας πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας. Μέσω του υπερηχογραφήματος αυτού γίνονται πολύ σημαντικοί προσδιορισμοί για την πρόοδο της εγκυμοσύνης.

Τι είναι το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας;
Το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας πραγματοποιείται μετά την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μέχρι το τέλος της 13ης εβδομάδας. Στο υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας μετράται το πάχος του υγρού στον αυχένα του εμβρύου (αυχενική διαφάνεια). Αν αυτό βρεθεί αυξημένο, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για σύνδρομο Down. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας. Η ευαισθησία του υπερηχογραφήματος για την ανίχνευση του συνδρόμου Down είναι 80-82%.

Τι άλλο προσδιορίζεται στο υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας;
Το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας συνήθως συνδυάζεται με μια πολύ συγκεκριμένη εξέταση αίματος (ονομάζεται PAPP-a). Αμφότερα πραγματοποιούνται στην έγκυο μεταξύ 11ης και τέλους της 13ης εβδομάδας. Αρχικός σκοπός του υπερηχογραφήματος είναι να προσδιοριστεί ο αριθμός των εμβρύων (πχ δίδυμος κύηση) και στη συνέχεια με ακρίβεια η ηλικία της εγκυμοσύνης (αρκετές γυναίκες δεν μπορούν να προσδιορίσουν την τελευταία περίοδό τους, πχ λόγω άστατου κύκλου). Μετέπειτα, μέσω του υπερηχογραφήματος της αυχενικής διαφάνειας γίνεται προσδιορισμός του ρίσκου για την ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Για τον προσδιορισμό του ρίσκου λαμβάνονται υπόψιν διάφοροι παράγοντες όπως η ηλικία της εγκύου, το πάχος του αυχένα του εμβρύου (εδώ γίνεται η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας), αλλά και η εξέταση αίματος PAPP-a. Ο γυναικολόγος μπορεί επίσης να προσδιορίσει υπερηχογραφικά αν υπάρχουν εμφανείς δομικές ανωμαλίες στο έμβρυο, αλλά και την ύπαρξη ή όχι ρινικού οστού.

Τι είναι το τεστ PAPP-a;
Πρόκειται για εξέταση αίματος της εγκύου. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον προσδιορισμό στο αίμα της πρωτεϊνης PAPP-a και της ελεύθερης β χοριακής γοναδοτροπίνης. Γυναίκες που κυοφορούν έμβρυα με σύνδρομο Down έχουν χαμηλή πρωτεϊνη PAPP-a και υψηλή β-χοριακή γοναδοτροπίνη. Αν η συγκεκριμένη μέτρηση συνδυαστεί με το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, τότε η ευαισθησία ανίχνευσης του συνδρόμου Down αυξάνεται κατά πολύ (πάνω από 90%).

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα του υπερηχογραφήματος της αυχενικής διαφάνειας;
Στην έγκυο δίνονται ποσοστά κινδύνου για την ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Συγκεκριμένα θα δοθεί ένα ποσοστό (πχ 1 προς 1000) για την πιθανότητα το έμβρυο να πάσχει από σύνδρομο Down. Η επεξήγηση του ποσοστού αυτού γίνεται μέσω του γιατρού της γυναίκας, ο οποίος με απλά λόγια προσπαθεί να δώσει στο ζευγάρι να αντιληφθούν το μέγεθος του ρίσκου, ώστε το ζευγάρι να βοηθηθεί στις επιλογές του. Το ποσοστό ρίσκου σε καμία περίπτωση δεν είναι διαγνωστικό. Είναι δηλαδή ένα πρωτόκολλο ανίχνευσης του κινδύνου και τίποτε άλλο. Αν ο κίνδυνος ύπαρξης κάποιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας είναι εξαιρετικά μεγάλος, τότε η γυναίκα θα μπορούσε να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις που θα δώσουν μια σίγουρη διάγνωση. Τέτοιες εξετάσεις είναι η βιοψία χοριακής λάχνης και η αμνιοπαρακέντηση, οι οποίες όμως με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν αποβολή σε 1 στις 200 εγκυμοσύνες. Επομένως σε γενικές γραμμές οι εξετάσεις αυτές πραγματοποιούνται σε περιπτώσεις που το υπολογιζόμενο ρίσκο για χρωμοσωμική ανωμαλία είναι υψηλό.

Τι είναι το ρινικό οστό και τι σημασία έχει η ανίχνευσή του στο υπερηχογράφημα;
Η ανίχνευση του ρινικού οστού από αυτήν την ηλικία κυήσεως είναι πολύ καλός προγνωστικός παράγοντας, αφού η πιθανότητα για σύνδρομο Down μειώνεται κατά 3 φορές.

Βιοψία χοριακής λάχνης

Βιοψία χοριακής λάχνης

Τι είναι η βιοψία χοριακής λάχνης;
Η βιοψία χοριακής λάχνης είναι μια επεμβατική διαγνωστική τεχνική, μέσω της οποίας ο γυναικολόγος αναρροφά κύτταρα από τον πλακούντα του εμβρύου. Η διαδικασία γίνεται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο και τα κύτταρα εξετάζονται στο εργαστήριο για την ύπαρξη ανωμαλιών στη διάταξη των χρωμοσωμάτων τους. Η ανεύρεση φυσιολογικού γενετικού υλικού συνήθως σημαίνει ότι και το έμβρυο θα έχει το ίδιο υγιές χρωμοσωμικό υλικό. Η αναρρόφηση των κυττάρων γίνεται συνήθως μέσω του τραχήλου.

To Top