Femme-Εγκυμοσύνη. Το μεγαλύτερο μέρος του 1ου μήνα της εγκυμοσύνης δεν γίνεται αντιληπτό από την γυναίκα. Αρκετές φορές υπάρχουν συμπτώματα όπως πρήξιμο στους μαστούς και εύκολη κόπωση, όμως η γυναίκα αρχίζει να υποψιάζεται την εγκυμοσύνη, συνήθως όταν καθυστερήσει η περίοδος. Τα περισσότερα τεστ κύησης του εμπορίου θα καταδείξουν την εγκυμοσύνη την εβδομάδα μετά την αναμενόμενη περίοδο που καθυστέρησε. Το κύημα είναι τόσο μικρό που μόνο προς το τέλος του 1ου μήνα μπορεί να γίνει αντιληπτό με το υπερηχογράφημα.
Πότε πρέπει να κάνω το τεστ εγκυμοσύνης;
Η καλύτερη χρονική στιγμή είναι όταν περάσει 1 εβδομάδα καθυστέρησης, αν και τα περισσότερα τεστ αναφέρουν ότι θετικοποιούνται από τις πρώτες ημέρες καθυστέρησης. Για περισσότερο ακριβή αποτελέσματα συνιστώνται τα ακόλουθα:
(α) Να μην έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του τέστ
(β) Να μην έχει αλλοιωθεί (πχ αποθήκευση σε χώρο με υγρασία)
(γ) Να χρησιμοποιούνται πρωινά ούρα
Αν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα, το τεστ θα πρέπει να επαναληφθεί. Τα περισσότερα τεστ εξάλλου έχουν διπλή συσκευασία για επανάληψη.
Tι μορφή έχει το έμβρυο; Τι μέγεθος έχει;
Το έμβρυο στο τέλος του πρώτου μήνα (όταν γίνεται θετικό το τεστ εγκυμοσύνης) έχει το μέγεθος περίπου φακής (3-6 χιλιοστά). Η διαδικασία της δημιουργίας του εμβρύου βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, ωστόσο υπάρχει έντονος πολλαπλασιασμός κυττάρων που θα δημιουργήσουν τις διάφορες δομές του.
Κάθε πότε αλλάζει ο μήνας;
Η συνολική διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κατά μέσο όρο 40 εβδομάδες μετρώντας από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου.
Κάθε εβδομάδα εγκυμοσύνης αντιστοιχεί σε έναν από τους μήνες.
1ος μήνας: 1η 2η 3η και 4η εβδομάδα
2ος μήνας: 5η 6η 7η και 8η εβδομάδα
3ος μήνας: 9η 10η 11η 12η και 13η εβδομαδα
4ος μήνας 14η 15η 16η και 17η εβδομάδα
5ος μήνας 18η 19η 20η και 21η εβδομαδα
6ος μήνας 22η 23η 24η 25η και 26η εβδομάδα
7ος μήνας 27η 28η 29η και 30η εβδομάδα
8ος μήνας 31η 32η 33η 34η και 35η εβδομάδα
9ος μήνας 36η 37η 38η 39η και 40η εβδομάδα
Τι θα πρέπει να προσέξω στον 1ο μήνα;
Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι μια παθολογική κατάσταση, ωστόσο απαιτεί προσοχή και επιμέλεια προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την γέννηση ενός υγιούς νεογνού με διασφάλιση της υγείας της μητέρας. Έτσι, απαγορεύεται η λήψη φαρμάκων χωρίς προηγούμενη συμβουλή του γυναικολόγου. Επιπλέον θα πρέπει να αποφύγεις το κάπνισμα (έστω και το παθητικό) και το αλκοόλ, διότι αμφότερα προκαλούν βλάβες στο έμβρυο. Ο 1ος και ο 2ος μήνας χαρακτηρίζονται από έντονο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του εμβρύου και από τη δημιουργία οργάνων. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε φάρμακα και εξωγενείς βλαπτικούς παράγοντες.
Πότε θα πρέπει να πάω στον γυναικολόγο;
Η γνώμη του femme είναι να γίνει άμεσα επίσκεψη σε γυναικολόγο, προκειμένου να συζητηθούν οι διάφορες παράμετροι της εγκυμοσύνης και να ληφθεί ένα πλήρες ιστορικό των γονέων. Ο γυναικολόγος μπορεί συνήθως μετά την 5η εβδομάδα να διαπιστώσει με το υπερηχογράφημα αν πρόκειται περί ενδομητρίου κυήσεως και να συμβουλέψει το ζευγάρι για τους κινδύνους αποβολής (πιθανότητα αποβολής είναι συνήθως μεγαλύτερη στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης (περίπου 20-30% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή).
Χρειάζεται να παίρνω βιταμίνες ή φάρμακα;
Οι βιταμίνες που συνήθως χορηγούνται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ξεκινούν ιδανικά πριν τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης) είναι το φολικό οξύ και η βιταμίνη D. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα σιδηροπενίας, πιθανόν να χρειαστούν και σίδηρο. Ορισμένοι γυναικολόγοι χορηγούν ασβέστιο και μαγνήσιο, ανάλογα με την περίπτωση της ασθενούς. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η χορήγηση ειδικών φαρμάκων όπως χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη, ασπιρίνη, προγεστερόνη. Επιπλέον ενδέχεται η έγκυος να έχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής για κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητείται η παρακολούθηση από γυναικολόγο, ο οποίος θα καθορίσει την ανάγκη χορήγησης φαρμάκων ή βιταμινών και θα σταθμίσει τυχόν κινδύνους ενημερώνοντας τη γυναίκα.