ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εγκυμοσύνη: Δεύτερος μήνας

Femme-Εγκυμοσύνη. Σε όλη τη διάρκεια του 2ου μήνα της εγκυμοσύνης επιτελείται η δημιουργία όλων των οργάνων του εμβρύου. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ ευαίσθητη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση σε βλαπτικές ουσίες (τσιγάρο, αλκοόλ). Επίσης οποιαδήποτε χρήση φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση με το γυναικολόγο. Το έμβρυο είναι καθαρά ορατό στο υπερηχογράφημα, ενώ είναι διακριτή και η λειτουργία της καρδιάς του.

Τι μορφή έχει το έμβρυο στο δεύτερο μήνα;
Στο τέλος αυτής της περιόδου, το έμβρυο έχει μέγεθος 1,5 εκατοστό (όσο ένα φασόλι). Έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη άνω και κάτω άκρων και έχει πολύ λεπτά και κλειστά βλέφαρα. Εσωτερικά μεταξύ άλλων αναπτύσσονται οι πνεύμονες και το νευρικό του σύστημα. Το έμβρυο κινείται συνεχώς μέσα στο σάκο εγκυμοσύνης, αλλά προφανώς η έγκυος δεν αισθάνεται κινήσεις.

Πως αισθάνεται η έγκυος;
Η έγκυος πιθανόν να αισθάνεται ολοένα και περισσότερο ναυτία, ιδίως τις πρωινές ώρες. Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν συνεχείς εμετούς με αφυδάτωση, μια κατάσταση που ονομάζεται υπερέμεση εγκυμοσύνης. Λίγες φρυγανιές (ξηρά τροφή) το πρωί μπορεί να βοηθήσουν να ξεπεράσει η έγκυος το πρόβλημα της ναυτίας. Υπάρχει γενικότερα εύκολη κόπωση, λόγω της ανόδου της στάθμης των ορμονών στο αίμα. Ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες φαίνεται να χρειάζονται πολύ περισσότερη ενέργεια και κόπο από ότι πριν την εγκυμοσύνη οδηγώντας την έγκυο σε εξάντληση στο τέλος της ημέρας. Είναι απαραίτητο η έγκυος να κοιμάται αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και να εκμεταλλεύεται κάποια χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να ξεκουράζεται.

Κάθε πότε αλλάζει ο μήνας;
Η συνολική διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κατά μέσο όρο 40 εβδομάδες μετρώντας από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου.

Κάθε εβδομάδα εγκυμοσύνης αντιστοιχεί σε έναν από τους μήνες.

1ος μήνας: 1η 2η 3η και 4η εβδομάδα

2ος μήνας: 5η 6η 7η και 8η εβδομάδα

3ος μήνας: 9η 10η 11η 12η και 13η εβδομαδα

4ος μήνας 14η 15η 16η και 17η εβδομάδα

5ος μήνας 18η 19η 20η και 21η εβδομαδα

6ος μήνας 22η 23η 24η 25η και 26η εβδομάδα

7ος μήνας 27η 28η 29η και 30η εβδομάδα

8ος μήνας 31η 32η 33η 34η και 35η εβδομάδα

9ος μήνας 36η 37η 38η 39η και 40η εβδομάδα

Πότε θα πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο;
Σε αυτή τη χρονική φάση είναι χρήσιμο να γίνει η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο που θα παρακολουθεί την εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος. Πριν την επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι χρήσιμο η γυναίκα να γράψει σε μορφή σημειώσεων όλες τις ερωτήσεις που θέλει να κάνει, για τις οποίες χρειάζεται σωστές και τεκμηριωμένες απαντήσεις. Ο γιατρός θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό και θα εστιάσει στο ιστορικό νόσων και θα καθορίσει αν χρειάζεται να χορηγηθούν φάρμακα ή βιταμίνες. Σε γενικές γραμμές όλες οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη λαμβάνουν φολικό οξύ και βιταμίνη D. Ο γυναικολόγος επίσης θα καθορίσει τυχόν επιπλέον εξετάσεις που χρειάζονται και θα εξηγήσει τη σημασία των υπερηχογραφημάτων.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2016
To Top