ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκαινιάστηκε η νέα διώρυγα του Παναμά

Διώρυγα Παναμά

Με πανηγυρικό τρόπο εγκαινιάστηκε η Νέα Διώρυγα του Παναμά , ένα έργο το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από οκτώ χρόνια κατασκευής και υπερδιπλασιάζει τις δυνατότητες που έχει το κανάλι για την παγκόσμια ναυτιλία. Τα εγκαίνια έκανε το πλοίο “Ανδρόνικος” της κινεζικής COSCO, που πέρασε πρώτο τη διώρυγα, μπροστά σε εκατοντάδες ενθουσιασμένους θεατές οι οποίοι ζητωκραύγαζαν και κουνούσαν σημαιάκια.

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή,  η νέα διώρυγα του Παναμά, αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων  και μήκους 77 χιλιομέτρων. Τα έργα κατασκευής είχαν ξεκινήσει το 2007 και επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2014, αλλά απεργίες, διαφωνίες για το κόστος, καθώς και σημαντικά τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του έργου για σχεδόν δύο χρόνια.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα εγκαίνια ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί και η πρόσκληση ήταν ανοιχτή προς όλους τους πολίτες και τους εργαζόμενους.  Η υδάτινη οδός μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και για γιγαντιαία φορτηγά πλοία της κατηγορίας Postpanamax.

Η κυβέρνηση του Παναμά αποφάσισε να κατασκευάσει μία δεύτερη διώρυγα καθώς τα έργα διαπλάτυνσης του καναλιού θα προξενούσαν προβλήματα στην παγκόσμια ναυτιλία. Η Διώρυγα του Παναμά μαζί με την Διώρυγα Σουέζ θεωρούνται ως τα πλέον ζωτικά σημεία στις θαλάσσιες μεταφορές.

Το έργο κόστισε 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια  και σχεδόν τριπλασιάζει το μέγεθος των πλοίων που μπορούν να διασχίσουν τον υδάτινο δρόμο των 77 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο ωκεανών.  Η αρχκή διάνοιξη της διώρυγας έγινε το 1914.  Μετά από 102 χρόνια η κυβέρνηση του Παναμά, έθεσε ένα μεγάλο στοίχημα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων με στόχο  ένα ανθηρό οικονομικό μέλλον, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει την παρούσα περίοδο η παγκόσμια ναυτιλία.

To Top