ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αφορά όλους τους γονείς: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις ψείρες

Ψείρες, τι πρέπει να γνωρίζετε

Σε αυτή τη δύσκολη για το γονιό διαδικασία είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ψυχραιμία, να μην πανικοβληθεί το παιδί και κυρίως να μην του δημιουργηθούν τύψεις. Αντιμετωπίστε την κατάσταση με χιούμορ και δημιουργήστε συνθήκες που θα θυμίζουν παιχνίδι κάνοντας το δύσκολο έργο της καταπολέμησης της ψείρας ευκολότερο και για εσάς και για το παιδί.

Τι είναι οι ψείρες και τι οι κόνιδες?
Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά παρασιτικά ζωύφια (αρχικά διαφανή) που για να ζήσουν τρέφονται με το αίμα του τριχωτού της κεφαλής (γίνονται ροζ). Ρουφάνε αίμα και γεννούν περίπου 10 αυγά ημερησίως (κόνιδες) τα οποία με τη σειρά τους σε δέκα μέρες εκκολάπτονται σε νέες ψείρες έτοιμες να γεννήσουν και να εναποθέσουν νέα αυγά. Όταν η ψείρα γεννάει ένα αυγό εκκρίνει μία κολλώδη ουσία τη χιτίνη με την οποία το αυγό κολλάει ισχυρά στη τρίχα μέχρι να εκκολαφθεί.

Πως μεταδίδονται, πετάνε?
Η ψείρα δεν πετάει και δεν πηδάει (κολυμπάει όμως!) και μεταδίδεται είτε απευθείας από κεφάλι σε κεφάλι είτε μέσω αντικειμένων (ρούχα, τσιμπιδάκια) προσκολλώντας με τα έξι ποδαράκια της επάνω στη τρίχα. Προτιμάει μακριά μαλλιά (πιο εύκολη πρόσβαση) και τις πιο υγρές και θερμές περιοχές του τριχωτού (πίσω από τα αυτιά και στη ρίζα). Τέλος δεν κάνει διακρίσεις και προτιμάει εξίσου τα καθαρά και τα βρώμικα μαλλιά (ίσως λιγότερο τα βρώμικα γιατί δυσκολεύεται να τραφεί).

Προσβάλλονται μόνο τα παιδιά?
Αν και οι ψείρες προτιμούν παιδιά ηλικιών 3-12 ετών δεν αφορούν μόνο παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Μπορούν να μεταδοθούν σε ανθρώπους όλων των ηλικιών (εκτός από μωρά) εφόσον έρθουν σε επαφή με αυτές. Απλά η μετάδοση από παιδί σε παιδί στο σχολείο είναι ευκολότερη γιατί έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους (αγκαλιάζονται, τρέχουν, παίζουν).

Πως σκοτώνονται οι ψείρες?
Τα νέας γενιάς αντιφθειρικά σκευάσματα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά δρουν με μηχανισμό που προκαλεί ασφυξία στις ψείρες και υπερτερούν τόσο σε ασφάλεια όσο και σε δράση έναντι των παλαιών που περιέχουν εντομοκτόνα (οι ψείρες έχουν γίνει ανθεκτικές σε αυτά πλέον). Τέλος, η σύνθεση τους είναι απόλυτα ασφαλής και φυσική και η δράση τους γρήγορη (10 λεπτά περίπου είναι αρκετά).
Υπάρχει εναλλακτικά η λύση χειροποίητης συνταγής εξόντωσης (όπως το ξύδι και η σακούλα). Σίγουρα ανέξοδη αλλά αναμφισβήτητα πιο χρονοβόρα σε διάρκεια και συνεπώς πιο δύσκολη για εσάς και το παιδί (προσοχή να μην αφήνετε το παιδί μόνο του, όταν χρησιμοποιείτε αυτήν την μέθοδο-κίνδυνος πνιγμού με τη σακούλα!!!)
Με τις κόνιδες τι γίνεται?
Το δυσκολότερο έργο στην οριστική απαλλαγή από τις ψείρες είναι η ολοκληρωτική απαλλαγή από τα αυγά τα οποία είναι ισχυρά κολλημένα στα μαλλιά. Προτιμήστε λοιπόν ένα αντιφθειρικό προϊόν νέας γενιάς αποτελεσματικό τόσο στην αφαίρεση τόσο των φθειρών όσο και των αυγών (πχ με ειδική σύνθεση που εισέρχεται στο τοίχωμα του αυγού, ή σύνθεση που την ξεκολλάει από την τρίχα).
Το χτενάκι είναι απαραίτητο?
Είναι σίγουρα μία σημαντική μηχανική βοήθεια στην αφαίρεση με των φθειρών και των αυγών. Ιδιαιτέρως των πολύ μικρών κρυμμένων ψειρών και των καλά κολλημένων αυγών.

Χρειάζεται επανάληψη εφαρμογής της αντιφθειρικής αγωγής?
Η επανάληψη είναι χρήσιμη ώστε να είμαστε σίγουροι. Ακόμα και ένα αυγό να παραμείνει μπορεί να μας πάει στο σημείο μηδέν.

Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη?
Το ήμισυ του παντός. Η πρόληψη είναι πλέον ευκολότερη χάρη στις καινούριες συνθέσεις προληπτικών προϊόντων.

Το παιδί έχει ψείρες να ειδοποιήσω το σχολείο?
Ξεπεράστε τις ντροπές. Επιβάλλεται να ενημερώσετε τη δασκάλα και την τάξη (ώστε να ψαχτούν όλα τα παιδάκια) προκειμένου να μην πάρει μορφή επιδημίας η προσβολή. Μέχρι να απαλλαγεί το παιδί σας από τις ψείρες καλό είναι να μην πάει σχολείο και να μην έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια.

Τι μέτρα πρέπει να πάρω στο σπίτι?
Απολυμάνετε με καυτό νερό οτιδήποτε έχει έρθει σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού (σεντόνια μαξιλάρια ρούχα βούρτσες κλπ). Η ψείρα σκοτώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Τέλος ελέγξτε όλη την οικογένεια για ψείρες. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί.

Μαρία Κουσίδη, Φαρμακοποιός, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Πατρών

Φαρμακείο Κουσίδη, Τατοϊου 73, 14564 Κηφισιά, 2106204554

To Top