Ανατομία Γυναίκας: Δες και μάθε πως είναι το σώμα σου και ποιες είναι οι λειτουργίες σου. Περίοδος και μηνιαίος κύκλος:  Μάθε για το τι συμβαίνει στο σώμα σου κάθε μήνα.
Μηνομητρορραγίες. Ποια είναι τα αίτια; Πόνος στην περίοδο: Πως αντιμετωπίζεται;
Πολύ αίμα στην περίοδο. Τι μπορεί   να σημαίνει, τι να προσέξετε
Επίσκεψη στο γυναικολόγο. Γυναικολογική εξέταση,  προετοιμασία πριν την επίσκεψη.
Τεστ Παπανικολάου και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (Continue...)
Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων (Continue...)
Πολυκυστικές ωοθήκες, ένα συχνό γυναικολογικό πρόβλημα
Αντισύλληψη, αντισυλληπτικά χάπια, σπιράλ (Continue...)
Κολπίτιδα, μυκητίαση του κόλπου (Continue...)
Ουρολοίμωξη (Continue...)
Ενδομητρίωση Πόνος στην περίοδο, υπογονιμότητα και άλλα συμπτώματα
Ανεπιθύμητη τριχοφυία. Που οφείλεται το πρόβλημα και πώς αντιμετωπίζεται. (Continue...)
Λειομυώματα (ή ινομυώματα). Τι προκαλούν και πως αντιμετωπίζονται.
 

 

 

Εγκυμοσύνη

Πρόκειται για μια κορυφαία διαδικασία, στην οποία το γυναικείο σώμα γίνεται φορέας δημιουργίας ενός ανθρώπου. Γι' αυτόν τον λόγο εδώ και χιλιάδες χρόνια, η έγκυος γυναίκα αντιμετωπίζεται από την κοινωνία με μεγάλη φροντίδα και προσοχή.Ο γυναικολόγος είναι ο καταλληλότερος για να κατευθύνει τη γυναίκα στις εξετάσεις που θα πρέπει να υποβληθεί, ανάλογα με το ιστορικό και τα τυχόν προβλήματα που είχε στο παρελθόν.

 

Πολλές εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (πχ υπερηχογραφήματα κλπ) έχουν συγκεκριμένα χρονικά όρια στα οποία πρέπει να ολοκληρώνονται. Είναι αρκετές οι γυναίκες που λόγω της αμέλειας που παρουσιάζουν να επισκεφθούν έγκαιρα το γυναικολόγο τους χάνουν την ευκαιρία να υποβληθούν σε σημαντικές εξετάσεις, που πραγματοποιούνται νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Στο femme.gr συγκεντρώσαμε συνοπτικά τις σημαντικότερες πληροφορίες που χρειάζεται μια έγκυος. Τα κείμενά μας διαμορφώνονται με βάση τις ερωτήσεις που λαμβάνουμε μέσα από τα email σας (questions@femme.gr).

Οι μήνες της εγκυμοσύνης και η εξέλιξη του εμβρύου Μήνες 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Ο φυσιολογικός τοκετός (Continue...)
Η καισαρική τομή (Continue...)
Πολύδυμη κύηση (Continue...)
Ποιοτική διατροφή στην εγκυμοσύνη (Continue...)
Oι βιταμίνες, ο σίδηρος και το φυλλικό (Continue...)
Ποιες τροφές απαγορεύονται; (Continue...)
Διατροφή στην εγκυμοσύνη (Continue...)
Άσκηση στην εγκυμοσύνη (Continue...)
Βαφές μαλλιών στην εγκυμοσύνη (Continue...)
Προιόντα αυτομαυρίσματος (self-tanners): είναι ασφαλής η χρήση τους κατά την εγκυμοσύνη; (Continue...)
Αλλαγές στο σώμα μετά τον τοκετό (Continue...)

συχνές ερωτήσεις...

Είμαι έγκυος. Πότε θα γεννήσω;

Η ημερομηνία τοκετού προκύπτει με έναν πολύ απλό κανόνα: Αφαιρείς 3 μήνες από την ημερομηνία της 1ης ημέρας της τελευταίας περιόδου και προσθέτεις 1 χρόνο και 1 εβδομάδα. Η συνολική διάρκεια της κύησης είναι 40 εβδομάδες, μετρώντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Ωστόσο στην πραγματικότητα ο τοκετός μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρονικό διάστημα από 3 εβδομάδες πριν, έως το αργότερο 2 εβδομάδες μετά την υπολογιζόμενη ημερομηνία.

Πότε μπορώ να είμαι σίγουρη ότι είμαι έγκυος;

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να υποψιάζονται την πιθανότητα εγκυμοσύνης με την καθυστέρηση στην εμφάνιση της επόμενης περιόδου. Ωστόσο η διάγνωση της εγκυμοσύνης γίνεται συνήθως 1 με 2 εβδομάδες μετά την αναμενόμενη περίοδο. Σε εκείνη τη χρονική περίοδο το έμβρυο έχει ήδη καρδιά που χτυπάει...!

Τα τεστ κύησης του εμπορίου είναι ικανά να διαπιστώσουν την εγκυμοσύνη περίπου 4-5 ημέρες μετά την αναμενόμενη περίοδο που δεν εμφανίστηκε. Ωστόσο η μέτρηση στο αίμα μιας ορμόνης, της χοριακής γοναδοτροπίνης μας δίνει το αποτέλεσμα πιο νωρίς.

Πως δημιουργείται το έμβρυο;

Η αρχή του νέου παιδιού σας συμβαίνει μέσα στη σάλπιγγα, όπου συνενώνεται το ανδρικό σπερματοζωάριο με το γυναικείο ωάριο. Με τη συνένωση των δύο αυτών κυττάρων δημιουργείται ένα νέο κύτταρο, το οποίο αρχίζει και διαιρείται, σχηματίζοντας μία σφαίρα από κύτταρα (το έμβρυο τότε ονομάζεται μορίδιο).  4 ημέρες μετά τη σύλληψη και μετά από καθοδική πορεία μέσα στη σάλπιγγα, το έμβρυο φθάνει στην κοιλότητα της μήτρας, όπου και εμφυτεύεται στο τοίχωμα. Στο σημείο της εμφύτευσης στο ενδομήτριο, συνεχίζεται η ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ σταδιακά δημιουργείται ο πλακούντας, ένα προσωρινό όργανο που παρεμβάλλεται μεταξύ του εμβρύου και της μητέρας και ρυθμίζει τη θρέψη του εμβρύου.

Tι καθορίζει το φύλο του παιδιού μου;

Το φύλο του παιδιού σας (αν θα είναι αρσενικό ή θηλυκό) καθορίζεται από τη στιγμή που ένα αρσενικό ή θηλυκό σπερματοζωάριο γονιμοποιήσει το ωάριό σας. Επομένως είναι τα ανδρικά σπερματοζωάρια που καθορίζουν το φύλο του παιδιού, ανάλογα με το αν περιέχουν θηλυκό (Χ) ή αρσενικό (Υ) χρωμόσωμα. Από εκεί και μετά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα, οι διαδικασίες αρρενοποίησης και θυλεοποίησης καθορίζονται από το ποια χρωμοσώματα υπάρχουν. Έτσι ο συνδυασμός ΧΧ είναι θυλεοποιητικός, ενώ ο συνδυασμός ΧΥ είναι αρρενοποιητικός.

Tι είναι ο πλακούντας και ποιος ο ρόλος του στην εγκυμοσύνη μου;

Ο πλακούντας είναι ένα προσωρινό όργανο, που παρεμβάλλεται μεταξύ του εμβρύου και της μητέρας του. Από τον πλακούντα ξεκινάει ο ομφάλιος λώρος και καταλήγει στην κοιλιά του εμβρύου. Η μητρική πλευρά του πλακούντα (η αντίθετη από αυτή που ξεκινάει ο ομφάλιος λώρος) είναι "κολλημένη" στο ενδομήτριο. O ρόλος του πλακούντα είναι πολύ σημαντικός για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη και πολλές παθήσεις επικίνδυνες για τη μητέρα και το παιδί ξεκινούν από την κακή λειτουργία του.

Ο πλακούντας υποκαθιστά τα εξής όργανα του εμβρύου:

1. Πνεύμονες: Οι πνεύμονες του εμβρύου είναι ανενεργοί και το απαραίτητο οξυγόνο μεταφέρεται από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Με τον ίδιο τρόπο το διοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το έμβρυο προς τη μητέρα μέσω του πλακούντα.

2. Νεφροί: Το έμβρυο αν και ουρεί μέσα στην μήτρα (τα ούρα του είναι άσηπτα και ακίνδυνα), το μεγαλύτερο μέρος από τα άχρηστα απόβλητα του μεταβολισμού του αποβάλλονται μέσω του πλακούντα προς την κυκλοφορία της μητέρας, η οποία με την σειρά της τα αποβάλλει στο περιβάλλον.

3. Έντερο: Το έντερο του ανθρώπου όπως είναι γνωστό χρησιμεύει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Στο έμβρυο όμως δεν μπορεί να γίνει τέτοιου είδους λειτουργία και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου γίνεται από το αίμα της μητέρας μέσω του πλακούντα.

4. Ενδοκρινικό όργανο: Ο πλακούντας παράγει πολύ σημαντικές ορμόνες οι οποίες βοηθούν στο να μην προκαλούνται αποβολές.

Τι είναι το αμνιακό υγρό;

Το έμβρυο αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα στην αμνιακή κοιλότητα, ενώ περιβάλλεται από το αμνιακό υγρό. Το αμνιακό υγρό είναι ουσιαστικά νερό με διάφορους ηλεκτρολύτες, σε θερμοκρασία σώματος και προστατεύει το έμβρυο από απότομες κινήσεις και κραδασμούς του σώματος της μητέρας.   

Πόσα κιλά θα κερδίσω στην εγκυμοσύνη μου;

Το βάρος του εμβρύου λίγο πριν τον τοκετό είναι κατά μέσο όρο 3.2 κιλά. Ο πλακούντας, το αμνιακό υγρό, ο ομφάλιος λώρος ζυγίζουν όλα μαζί 1.4 με 1.8 κιλά.

Ως σύνολο δηλαδή το κύημα ζυγίζει περίπου 5 κιλά λίγο πριν τον τοκετό.

Η γυναίκα παίρνει επιπλέον κιλά από τη διόγκωση των μαστών (1 κιλό), από τη διόγκωση της μήτρας (1 κιλό) και από κατακράτηση υγρών ορμονικής αιτιολογίας (3 κιλά). Συνολικά δηλαδή και κατά μέσο όρο η γυναίκα κερδίζει περίπου 10 κιλά.

Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου θα αισθάνομαι έντονη επιθυμία για φαγητά που δεν τρώω συχνά πχ τουρσί, παγωτό κλπ;

Η αλήθεια είναι ότι η έγκυος γυναίκα έχει αυξημένες θερμιδικές απαιτήσεις, διότι χρειάζεται θρεπτικά συστατικά που δομούν το μελλοντικό παιδί της. Ωστόσο, δεν έχει διαπιστωθεί από καμία μελέτη ότι υπάρχει  ανάγκη για συγκεκριμένους συνδιασμούς τροφών. Η έγκυος πρέπει να έχει συγκεκριμένο διαιτολόγιο αυξημένης (αλλά όχι υπερβολικής) θερμιδικής κάλυψης. Κάθε άλλη ανάγκη της εγκύου για φαγητό ίσως αντανακλα την ψυχολογική ανάγκη που έχουν ορισμένες γυναίκες για να τραβούν την προσοχή του συζύγου και γενικότερα των ανθρώπων που την περιβάλλουν.

Μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε γενικές γραμμές οι σεξουαλικές επαφές δεν απαγορεύονται και το έμβρυο είναι ασφαλές. Ωστόσο μπορεί να συνιστάται προσοχή έως και αποφυγή της σεξουαλικής επαφής σε γυναίκες με ανεπαρκή τράχηλο, ή με επιπωματικό πλακούντα, ή σε δίδυμο κύηση. Αυτό το θέμα θα πρέπει να το συζητήσετε με το γυναικολόγο σας.

Τι κάνει το έμβρυο στην μήτρα;

Το έμβρυο κοιμάται αρκετές ώρες την ημέρα και στα διαστήματα μεταξύ του ύπνου κινείται, πιπιλάει τα δάκτυλά του και κουνάει τα πόδια του, κάτι που η μητέρα αντιλαμβάνεται σαν σκιρτίματα. Η μητέρα αρχίζει και αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του εμβρύου από την 16η με 19η εβδομάδα.

Μπορεί το έμβρυο να δει και να ακούσει μέσα στη μήτρα;

Τα μάτια του εμβρύου φυσιολογικά ανοίγουν στον 8ο μήνα. Τότε το έμβρυο μπορεί να εντοπίσει μια έντονη φωτεινή πηγή που φωτίζει την διατεταμένα κοιλιά της μητέρας (πχ κατά τη διέρκεια ηλιοθεραπείας). Μελέτες έχουν δείξει ότι το έμβρυο κινείται προς την κατεύθυνση ενός ηχητικού ερεθίσματος (πχ ένα καμπανάκι). Επίσης το έμβρυο ακούει όλους τους ήχους που παράγει το σώμα της μητέρας, όπως οι καρδιακοί ήχοι και οι εντερικοί ήχοι.

 Η γυναίκα παρουσιάζει καθυστέρηση, τεστ κύησης  θετικό.
 Οι μαστοί διογκώνονται πρωινή ναυτία γίνεται εμφανής.
 Πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας.
 Οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται ολοένα περισσότερο έντονες.
 Πραγματοποιείται τουπερηχογράφημα β'επιπέδου. 
 Η μήτρα ξεπερνάει το ύψος του ομφαλού. Το έμβρυο αρχίζει να συσσωρεύει λίπος.
 Η μήτρα πιέζει έντονα τα παρακείμενα όργανα .
Η μήτρα μεγαλώνει, το έμβρυο ωριμάζει περισσότερο. Πραγματοποιείται το triplex.
 Όλα έτοιμα για τον τοκετό. Ο φυσιολογικός τοκετός και η καισαρική τομή

 

Ο φυσιολογικός τοκετός (Continue...)
Η καισαρική τομή (Continue...)
Πολύδυμη κύηση (Continue...)
Ποιοτική διατροφή στην εγκυμοσύνη (Continue...)
Oι βιταμίνες, ο σίδηρος και το φυλλικό (Continue...)
Ποιες τροφές απαγορεύονται; (Continue...)
Φροντίδα του νεογνού στο σπίτι (Continue...)
Αλλαγές στο σώμα μετά τον τοκετό (Continue...)

 

Αίτια παχυσαρκίας: Μια ανάλυση που θα βοηθήσει πολλές γυναίκες.
Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε δίαιτα; Λύσεις για επάνοδο στο φυσιολογικό βάρος.
Θερμιδομετρητής: Βρες ακριβώς πόσες θερμίδες έχει η διατροφή σου
Ιατρική δίαιτα 1500 Kcal: Μια πολύ αποτελεσματική, ήπια και ισορροπημένη δίαιτα.
Ιατρική δίαιτα 1000 Kcal: Για πιο γρήγορα αποτελέσματα

 


ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ,

ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΒΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ, ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΕΜΒΡΥΟΥ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ www.femme.gr

Copyright © 2013 femme.gr

open@femme.gr Use this email for technical issues and advertising requests.

Last modified: Αυγούστου 06, 2013

sitemap