ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο άνθρωπος που έφτιαχνε σερβιέτες: Ένα success story για την καινοτομία

σερβιέτες Ινδία

Femme.gr-Μπανγκαλορ. Μπορείτε να φανταστείτε έναν άνδρα στη συντηρητική Ινδία να φοράει και να δοκιμάζει γυναικείες σερβιέτες; Ακόμα χειρότερα, μπορείτε να τον φανταστείτε να έχει περασμένο στη ζώνη του ένα φλασκί με αίμα από ζώο και μέσω ενός μικρού σωλήνα να στάζει μέσα στο εσώρουχό του, προκειμένου να τεστάρει τη σερβιέτα που φοράει;

Αν σας λέγαμε ότι ο περίεργος αυτός άνθρωπος συμπεριελήφθη στην λίστα των TIMES με τα 100 πιο σημαντικά άτομα στον κόσμο το 2014 θα το πιστεύατε; Ότι προσκαλείται και δίνει διαλέξεις ανά τον κόσμο θα το πιστεύατε;

Σερβιέτες Ινδία, Περίοδος

Εδώ ο Arunachalam Muruganan σε πρόσφατη φωτογραφία του

Κι όμως, ο Αρουναχαλάμ Μουρουγκανάνθαμ είναι το πρόσωπο της δεκαετίας στην Ινδία, αφού με ανύπαρκτες σπουδές και μετά από σημαντικές δυσκολίες κατάφερε να επινοήσει/εφεύρει μια χαμηλού κόστους μέθοδο για την κατασκευή σερβιετών. Σκοπός του όπως λέει δεν είναι το κέρδος και διανέμει τα μηχανήματά του σε τοπικούς συλλόγους γυναικών, ώστε να κατασκευάζουν με χαμηλό κόστος σερβιέτες, σε μια χώρα που μόλις το 2% των γυναικών έχει χρήματα για να ξοδέψει σε αντίστοιχα προϊόντα μεγάλων εταιρειών.

Πράγματι, το θέμα της έμμηνου ρύσης είναι μια πονεμένη ιστορία στην Ινδία, αφού οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν πανιά, εφημερίδες, φύλλα από δέντρα ακόμα και ξερό χώμα για την περίοδό τους. Οι γυναίκες πρέπει να μη συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες όσο έχουν περίοδο, ενώ θεωρούνται ακόμα και μολυσματικές. Το θέμα της έμμηνου ρύσης είναι ταμπού και δεν συζητείται καθόλου, ενώ αρκετές είναι οι γυναίκες που παρατούν το σχολείο επειδή δεν έχουν έναν αποτελεσματικό τρόπο να ελέγχουν την έμμηνο ροή τους. Οι τιμές των σερβιετών είναι απλησίαστες, ενώ ακόμα και αυτά τα πανιά που χρησιμοποιούν δυσκολεύονται να τα στεγνώσουν μετά από το πλύσιμο αφού πρέπει να τα κρύβουν. Έτσι, αρκετές γυναίκες καταλήγουν να χρησιμοποιούν νωπά πανιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική τους άνεση και για τις πιθανές μολύνσεις.

Αυτή τη νοσηρή κατάσταση θέλησε να αλλάξει ο ήρωας της ιστορίας μας, που σε ομιλία του στο TED το 2012, αναφέρθηκε στα πρώτα βήματά του στην κατασκευή ενός μηχανήματος για τοπική χαμηλού κόστους παραγωγή σερβιετών. Ο ζήλος του να επινοήσει κάτι καινούργιο αντιμετωπίστηκε με πολύ σκεπτικισμό από την τοπική κοινωνία της επαρχίας του, σε σημείο αρχικά να λοιδωρηθεί και να αντιμετωπίζεται σαν απόκληρος.

Αλλά φανταστείτε πόσο ανεκτικοί θα ήσασταν και εσείς αν μένατε σε μια συντηρητική κοινωνία, όπου κανένας δεν μιλάει για την περίοδο, να ακούγατε για έναν τύπο που πλησιάζει γυναίκες και τους ζητάει να δοκιμάσουν τις σερβιέτες του! Αρχικά ο Αρουναχαλάμ Μουρουγκανάνθαμ έδινε τις σερβιέτες στη γυναίκα του και τις αδερφές του, σε μια προσπάθεια να συγκεκριμενοποιήσει το υλικό από το οποίο πρέπει να κατασκευάζονται. Αρχικά δοκίμασε βαμβάκι, αλλά τελικά μετά από 2 χρόνια δοκιμών κατάλαβε ότι οι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν ένα άλλο υλικό, την κυτταρίνη.

Μηχάνημα κατασκευής σερβιέτας Περίοδος

Εδώ γυναίκες από την Ινδία που έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν το μηχάνημα κατασκευής σερβιετών

Χρειάστηκε άλλα 4 χρόνια για να κατασκευάσει το μηχάνημα που θα παράγει τις σερβιέτες με χαμηλό κόστος. Εν τω μεταξύ ο σκεπτικισμός από τους συμπολίτες του μεγάλωνε, ενώ η καημένη η γυναίκα του αποφάσισε να τον χωρίσει, μην μπορώντας να διαχειριστεί τα κοινωνικά σχόλια για την περίεργη όντως συμπεριφορά του συζύγου της. Αρκεί να σας αναφέρω ότι ο Αρουναχαλάμ άρχισε να προσεγγίζει φοιτήτριες σε ένα τοπικό κολέγιο και τους ζητούσε να χρησιμοποιούν τις σερβιέτες του με την προϋπόθεση να του τις επιστρέφουν μετά τη χρήση (!), ώστε να τις μελετάει, ως προς την απορροφητικότητά τους. Εκεί που το τερμάτισε ο Αρουναχαλάμ ήταν όταν προσπάθησε να φορέσει ο ίδιος τις σερβιέτες του, έχοντας ένα φλασκί με αίμα από ζώο για δοκιμή (!).

Όλα αυτά ξεκίνησαν κάπου στο 1998, ενώ πλέον ο Αρουναχαλάμ Μουρουγκανάνθαμ έχει αναγνωριστεί ως πρωτοπόρος για την προώθηση της υγιεινής στην Ινδία. Προφανώς και βγάζει αρκετά χρήματα μέσω της εφεύρεσής του, αλλά όπως ο ίδιος αναφέρει δεν το κάνει για τα λεφτά. Τα μηχανήματά του έχουν εγκατασταθεί στις περισσότερες από τις πολιτείες της Ινδίας, ενώ προσπαθεί να επεκταθεί και στο εξωτερικό σε χώρες με σημαντικά προβλήματα φτώχειας. Πλέον ο Αρουναχαλάμ Μουρουγκανάνθαμ έχει το δικό του εργοστάστο (Jayaashree Industries) και ατενίζει το μέλλον με άπλετη αισιοδοξία.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τελικά η γυναίκα του ξαναγύρισε

Femme.gr έρευνα

Πηγές (1)BBC, The Indian sanitary pad revolutionary, (2)BBC, The taboo of menstruating in India, (3)Arunachalam Muruganantham TED.com, (4)TIME.com most influential 2014

 

Comments
To Top