ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία πραξικόπημα: Χρονικό και γεγονότα

Τουρκία πραξικόπημα

Πυροβολισμοί στη γέφυρα του Βοσπόρου..υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν ‘εχουν βγεί στους δρόμους για να τον στηρίξουν παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας…δέχονται τα πυρά των στρατιωτών και πέφτουν στο έδαφος για να καλυφθούν….

Το πραξικόπημα που ξεκίνησε τμήμα του τουρκικού στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα τάνκς βγαίνουν στους δρόμους, η τύχη του γενικού αρχηγού του επιτελείου αγνοείται και μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές…

Μια νύχτα κράτησε το πραξικόπημα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Μια νύχτα που άφησε πίσω της τουλάχιστον 265 νεκρούς. Πάνω από 2.800 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί, ενώ οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης επεκτάθηκαν και στη Δικαιοσύνη. Πάνω από 2.700 δικαστές απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους. Πάμε να παρακολουθήσουμε το  χρονικό του αποτυχημένου πραξικοπήματος στο βίντεο που ακολουθεί…..

 

  • Το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο στην Άγκυρα βομβαρδίζονται. Οι βουλευτές προσπαθούν να βρούν καταφύγιο όπου είναι δυνατόν.
  • Οι τηλεπικοινωνίες καθίστανται  εξαιρετικά δύσκολες και άνδρες του στρατού εισβάλλουν σε τηλεοπτικά δίκτυα για να τα πάρουν υπό τον έλεγχο τους.
  • Στη δημόσια τηλεόραση το σήμα διακόπτεται προσωρινά και λίγο αργότερα η παρουσιάστρια τους εμφανίζεται για να διαβάσει την ανακοίνωση τους.

Ο πρωθυπουργός Γιλντιριμ απευθύνει έκκληση για ηρεμία , όμως ο τούρκος πρόεδρος είναι άφαντος. Ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είναι διακοπές στην Αλικαρνασσό εμφανίζεται τελικα μέσω σύνδεσης από το κινητό του τηλέφωνο και απευθύνει κάλεσμα στον Τουρκικό λαό να βγεί στους δρόμυος και τις πλατείες.

Κυκλοφορούν φήμες ότι μετέβη σε κάποια ευρωπαική πόλη για να ζητήσει άσυλο, προσγειώνεται όμως στο αεροδρόμιο Atatürk της κωνσταντινούπολης  και στέλνει δυναμικό μήνυμα ότι είναι παρόν και δεν θα υποκύψει στις προδοσίες.

Οι ολονύκτιες συγκρούσεις θα βγάλουν νικητή τον Ταγίπ Ερντογάν. Τα ξημερώματα δεκάδες στρατιωτικοί παραδίδονται με τα χέρια ψηλά πάνω στη γέφυρα του Βοσπόρου. Αφήνουν τα κράνη και τα όπλα τους, τα οποία τα παίρνουν για λάφυρο πολίτες και πανηγυρίζουν.

Εκατοντάδες πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται…

Ο τούρκος πρόεδρος από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε ως ενορχηστρωτη του πραξικοπήματος τον ορκισμένο αντίπαλο του, τον εξόριστο ιμάμη κληρικό Φεντουλάχ Γκιουλέν.

Ο ίδιος από την Πενσυλβάνια όπου βρίσκεται καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόπειρα και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

 

Εντωμεταξύ, το πρωί του Σαββάτου 16 Ιουλίου 2016, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τουρκικό ελικόπτερο Blackhawk, το οποίο ζήτησε άδεια εκτάκτου προσγείωσης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία- με αποτέλεσμα άμεσα να απογειωθούν ελληνικά μαχητικά που το συνόδευσαν.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν οκτώ άτομα τα οποία και συνελήφθησαν και την Τετάρτη μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας στην Καβάλα προκειμένου να δικαστούν. Το μονομελές πλημελειοδικείο τους αθώωσε τελικά για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση, ωστόσο τους καταδίκασε σε 2 μήνες φυλάκιση για παράνομη είσοδο στη χώρα. Τελικά οι 8 Τούρκοι μεταφέρθησαν στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνουν μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ασύλου.

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέστειλε με κυβερνητική εντολή και μέχρι νεωτέρας τις ετήσιες άδειες περισσοτέρων από τρία εκατομμύρια δημόσιων υπαλλήλων σ’ ολόκληρη τη χώρα. Η εντολή, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκδόθηκε ενώ συνεχίζονται οι πολύ εκτεταμένες κυβερνητικές εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση, το δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Εν τω μεταξύ, περιορισμοί και προϋποθέσεις για την έξοδο από τη χώρα επιβλήθηκαν στην Τουρκία.  Απαγορεύεται η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της χώρας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι. Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έθεσε σε διαθεσιμότητα περίπου 1.500 υπαλλήλους του σε όλη τη χώρα για τις διασυνδέσεις που φέρονται να έχουν με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η εικόνα χάους επεκτείνεται και στον τομέα των διαθέσιμων μέσων του τουρκικού στρατού, καθώς ουκ ολίγα εξ αυτών να χρησιμοποιήθηκαν από τους στασιαστές. Υπάρχουν αναφορές για  14 εξαφανισμένα πολεμικά πλοία και 42 ελικόπτερα.

Σε συνέντευξη του στο δίκτυο Al Jazeera, ο Ερντογάν για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, επανέλαβε ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να πάρει αυτήν την απόφαση και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον τουρκικό λαό. Ο φορέας που είναι αρμόδιος να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η βουλή, επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν το τουρκικό κοινοβούλιο «περάσει» την επαναφορά, αυτός θα την εγκρίνει.

Σοκάρει εντωμεταξύ η ανακοίνωση της τουρκικής Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, πως δεν θα τελεστούν οι κηδείες όσων επίδοξων πραξικοπηματιών έπεσαν νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος. Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».

Femme.gr ειδήσεις

To Top