ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνες εξωτερικού: Τα παιδιά σας πιθανόν να χρειάζονται επιπλέον βιταμίνηD

Κάτοικοι εξωτερικού ηλιοφάνεια

Η δημοσίευση αυτή αφορά όλους τους Έλληνες που μετανάστευσαν σε μια από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά.

Με βάση μελέτη της τράπεζας της Ελλάδος, από το 2008 περίπου 427000 Έλληνες μετανάστευσαν προς κάποια χώρα του ΟΟΣΑ. Δηλαδή περίπου μισό εκατομμύριο! Βέβαια, η προσέγγιση του ακριβούς αριθμού είναι δύσκολη, αφού κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν, ενώ αρκετοί Έλληνες ενώ εργάζονται και ζουν στο εξωτερικό εμφανίζονται ακόμα σε μητρώα στην Ελλάδα (πχ εφορίες).

Το θέμα μας εδώ όμως δεν είναι αμιγώς η μετανάστευση, αλλά οι νέες συνθήκες ζωής που βρίσκουν οι Έλληνες στις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά. Όπως για παράδειγμα η έλλειψη ηλιοφάνειας, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές επιπώσεις στην υγεία ενηλίκων και παιδιών.

Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι η έλλειψη ηλιοφάνειας συντελεί στην έλλειψη βιταμίνης DΟι υπηρεσίες υγείας αρκετών χωρών της Βόρειας Ευρώπης συνιστούν την καθημερινή χορήγηση βιταμίνης D σε παιδιά κάτω των 5 ετών μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Γενικά είναι αποδεκτό ότι η δυτικού τύπου ηλιοφάνεια δεν ευννοεί την επαρκή σύνθεση βιταμίνης D στα παιδιά, κινητοποιώντας τις δημόσιες αρχές υγείας να συνιστούν επιπλέον κάλυψη, εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόσφατη ανακοίνωση (Ιούλιος 2016) της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) συνιστά τη χρήση επιπρόσθετης βιταμίνης D από όλους (ενήλικες και παιδιά) που ζουν στην Αγγλία τον χειμώνα και το φθινόπωρο. Για τα παιδιά 1-4 ετών η ίδια υπηρεσία συνιστά καθημερινή χορήγηση βιταμίνης D σε όλη τη διάρκεια του έτους. Τα βρέφη που ζουν στην Αγγλία και θηλάζουν έχουν επίσης ανάγκη για καθημερινή χορήγηση βιταμίνης D.

Μοναδική εξαίρεση: Τα βρέφη στα οποία χορηγείται γάλα σκόνη δεν χρειάζονται συμπλήρωμα βιταμίνης D, αφού συνήθως το τεχνητό γάλα είναι εμπλουτισμένο.

Η συνιστώμενη δόση βιταμίνης D είναι 10 μικρογραμμάρια ημερησίως.

Η βιταμίνη D είναι βασικός ρυθμιστής του μεταβολισμού των οστών και επομένως είναι απόλυτα σημαντική για την ανάπτυξη των βρεφών και των παιδιών. Έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί κακή ανάπτυξη των οστών, όπως συμβαίνει στη ραχίτιδα. Ωστόσο, η έλλειψη της βιταμίνης D έχει συνδυαστεί και με άλλες καταστάσεις όπως είναι η ανάπτυξη νεοπλασμάτων, άνοιας και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Γενικά ο ρόλος της βιταμίνης D θεωρείται πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της υγείας και ολοένα και περισσότερες δράσεις της ανακαλύπτονται  με τη βοήθεια της ιατρικής έρευνας.

Αν είστε Έλληνας/Ελληνίδα και πρόσφατα μεταναστεύσατε στο εξωτερικό, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας (πχ γενικό ιατρό, GP), ή τις τοπικές αρχές υγείας για περισσότερες λεπτομέρειες.

femme.gr ειδήσεις

 

To Top