ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Επειδή είμαι γυναίκα (άρθρο της Ειρήνης Λουίζου)

Ειρήνη Λουίζου

Μου αρέσει που είμαι γυναίκα. Πάντοτε μου άρεσε. Πάντα θαύμαζα τις γυναίκες πολύ περισσότερο από τους άντρες γιατί το να γεννηθείς γυναίκα σημαίνει πως πρέπει να παλέψεις περισσότερο για να κατακτήσεις όλα όσα για τους άντρες θεωρούνται ακόμα και σήμερα δεδομένα.

Είμαι υπερήφανη που είμαι γυναίκα για πολλούς λόγους. Γιατί μέσα μου κυριαρχεί το συναίσθημα, γιατί μπορώ τόσο εύκολα να γελάσω όσο εύκολα μπορώ και να κλάψω, να συγκινηθώ, να επικοινωνήσω με την ψυχή μου …

Ναι, τους αγαπώ και τους άντρες. Και κυρίως τον δικό μου άντρα, τον σύντροφό μου, που όμως δεν μοιάζει με κανέναν άλλον – τόσο ιδιαίτερος και μοναδικός είναι.

Ξέρω όμως πως είναι άντρας και εγώ είμαι τυχερή που γεννήθηκα γυναίκα. Τυχερή γιατί λατρεύτηκα από έναν πατέρα που ήθελε να φέρει στον κόσμο κορίτσια, γιατί μεγαλώνοντας είχα τη δυνατότητα να γίνω ανεξάρτητη και να μάθω να μην «κρέμομαι» από κανένα αρσενικό. Είμαι τυχερή γιατί το σώμα μου είναι έτσι πλασμένο που μπόρεσα να κυοφορήσω 2 μωρά και να τα φέρω στη ζωή, τυχερή γιατί έφερα στον κόσμο δυο κόρες και κάθε μέρα πίσω από το χαμόγελό τους βλέπω την αγάπη τους για τη μαμά τους.

Αγαπώ το ότι γεννήθηκα γυναίκα γιατί έμαθα να παλεύω πιο σκληρά, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να χρειαστεί να αποδείξω την αξία μου, να παλέψω για να διεκδικήσω το δικαίωμά μου στην οικογένεια παρά την αγάπη μου για τη δουλειά μου, γιατί τα μάτια μου άνοιξαν μέσα από όλες αυτές τις προκλήσεις.

Ναι, δεν είμαι η «παραδοσιακή» γυναίκα. Γι’αυτό και δεν παντρεύτηκα έναν «παραδοσιακό» Έλληνα άντρα αλλά έναν μοναδικό σύντροφο που μου επιτρέπει με την αγάπη του να είμαι αυτό που θέλω και όχι αυτό που «πρέπει» με βάση τα πρότυπα μιας παλαιότερης γενιάς.

Αγαπώ το ότι γεννήθηκα γυναίκα γιατί είχα τη δυνατότητα να αποδείξω στο περιβάλλον μου που ήταν «κολλημένο» στην παραδοσιακή έννοια της γυναίκας πως έχω ίσα δικαιώματα με τους άντρες και πως μπορώ να τα καταφέρω εξίσου καλά.

Μέσα σε ένα περιβάλλον – εκτός του σπιτιού μέσα στο οποίο μεγάλωσα- το οποίο με κατέταξε στην κόρη που έπρεπε να προικισθεί για να παντρευτεί (κούνια που σας κούναγε!), που έπρεπε να καθίσει στο σπίτι της όμορφα και ωραία αντί να κυνηγάει τις καριέρες και τη δουλειά (εδώ να δεις κούνια που σας κούναγε), να κυκλοφορεί μονίμως με ένα σφουγγαρόπανο στο χέρι (α, καλά!) και να σκύβει το κεφάλι όταν αποφασίζουν οι άντρες ή οι μεγαλύτεροι, έγινα πραγματική γυναίκα και έζησα όπως εγώ ήθελα και όχι με βάση τις ταμπέλες που ήθελαν οι άλλοι.

Αν δεν ήμουν γυναίκα δεν θα χρειαζόταν ποτέ να αντισταθώ σε αυτά τα αρρωστημένα κλισέ του χθες, δεν θα χρειαζόταν ποτέ να παλέψω για να λάβω μετά την ανταμοιβή. Και φυσικά αν δεν είχα μεγαλώσει μέσα σε ένα σπίτι που η γυναίκα και ο άντρας ήταν απολύτως ισότιμοι ίσως να ήμουν μια άλλη σήμερα, πιστή σε όλες αυτές τις ταμπέλες.

Γεννήθηκα κι εγώ γυναίκα και σήμερα είμαι εκτός από γυναίκα και σύντροφος και εργαζόμενη και πάνω από όλα και πέρα από όλα ΜΑΝΑ. Το κορμί μου με στήριξε όταν κουβαλούσα τα μωρά μου, με βοήθησε όταν τα έφερα στη ζωή να ζήσω το μεγαλύτερο θαύμα που υπάρχει στον κόσμο. Η κούραση είναι για μένα άγνωστη λέξη και η αντοχή στον πόνο είναι κάτι που δεν περίμενα ποτέ ότι θα έχω..η μητρότητα όμως που τα χάρισε όλα αυτά. Και το ότι είμαι γυναίκα σημαίνει ότι μπόρεσα να τα ζήσω όλα αυτά.

Η σχέση με τα κορίτσια μου όταν με έχουν ανάγκη, όταν αποζητούν τη μαμά τους σε κάθε δυσκολία, σε κάθε μικρό ή μεγάλο φόβο και πόνο… όλα αυτά γιατί είμαι γυναίκα. Η λύσσα μου να τις προστατέψω όπως μια γάτα τα μικρά της και ο δεσμός που θα μας δένει πάντα… όλα αυτά γιατί είμαι γυναίκα.

Αγαπώ το ότι είμαι γυναίκα γιατί έχω φίλες με τις οποίες μοιράζομαι τα πιο σκοτεινά μου μυστικά κι εκείνες με αγαπούν και με στηρίζουν, γιατί με ξέρουν καλύτερα και από τον ίδιο μου τον εαυτό…

Ω, ναι, είναι όμορφο να είσαι γυναίκα γιατί ο κόσμος δεν ξέρει πόση δύναμη κρύβεις μέσα σου και πως το συναίσθημα και το πάθος που βράζει στην καρδιά σου μπορεί να σου δώσει τόση ώθηση ώστε να πραγματοποιήσεις και το πιο τρελό σου όνειρο. Και η αγάπη είναι λέξη γένους θηλυκού όπως και η τρυφερότητα και η δύναμη και η αλήθεια!

Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου δεν θα υποφέρει καμία γυναίκα, όπου καμία γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται σαν κατώτερο είδος…και ξέρω πως ακόμα είμαστε μακριά από αυτόν τον κόσμο. Μέσα όμως από όλες τις δυσκολίες και τις κακουχίες το γυναικείο φύλο μεγάλωσε, δυνάμωσε και δυναμώνει κάθε μέρα, αντέχει και αντιστέκεται και πολεμά για το όνειρο. Γιατί μια γυναίκα δεν σταματά ποτέ να ονειρεύεται είτε είναι μητέρα είτε όχι. Και γι’αυτό είμαι υπερήφανη για όλα όσα έχουμε καταφέρει.

Σήμερα που είναι και η επίσημη γιορτή της γυναίκας σε όλο τον κόσμο θέλω μια ευχή να κάνω προς όλες τις γυναίκες και είναι και το καθημερινό δίδαγμα που προσπαθώ να περάσω και στις κόρες μου:

«Να είστε δυνατές και ανεξάρτητες. Να σέβεστε πρώτα εσείς τον εαυτό σας και να διεκδικείτε πρώτα εσείς για τις ίδιες χωρίς να περιμένετε να το κάνουν οι άλλοι. Και έτσι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Κανείς δεν θα πολεμήσει για εσάς αν δεν το κάνετε οι ίδιες…

Επιλέξτε προσεκτικά τα αρσενικά που θα σας κάνουν μητέρες, που θα πορευθούν μαζί σας στο ταξίδι της ζωής και μην αφήνετε την ανάγκη της μητρότητας να σας τυφλώνει. Γεμίστε τη ζωή σας με ανθρώπους που σας αγαπούν για αυτό που είστε, με ανθρώπους με τους οποίους νιώθετε άνετα όπως όταν είστε μόνες σας με τον εαυτό σας…

Και να είστε ευτυχισμένες. Κουρασμένες πάντα – το ξέρω – αλλά ευτυχισμένες με αυτό που είστε. Και μην σταματάτε ποτέ να ονειρεύεστε, να αισθάνεστε, να γίνεστε σκύλες για εκείνους που αγαπάτε, να συγκινήστε με τα πιο απλά πράγματα και να κυνηγάτε ένα φωτεινό μέλλον για εσάς και τα παιδιά σας».

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα από την Ειρήνη Λουϊζου, μπορείτε να επισκεφθείτε το προσωπικό της blog  στο tomikromoublog.wordpress.com

To Top