ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εγκυμοσύνη: Δευτερος μήνας

Δευτερος μηνας εγκυμοσυνης

Ο δεύτερος μήνας ξεκινάει στις 5 εβδομάδες. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν αρχίσει να αισθάνονται ήπια ναυτία, πρήξιμο στο στήθος και μερικές φορές δυσκοιλιότητα.

Δευτερος μηνας εγκυμοσυνης και οργανογενεση

Σε όλη τη διάρκεια του 2ου μήνα της εγκυμοσύνης επιτελείται η δημιουργία όλων των οργάνων του εμβρύου. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ ευαίσθητη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση σε βλαπτικές ουσίες (τσιγάρο, αλκοόλ). Επίσης, οποιαδήποτε χρήση φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση με το γυναικολόγο. Το έμβρυο είναι καθαρά ορατό στο υπερηχογράφημα, ενώ είναι διακριτή και η λειτουργία της καρδιάς του.

Δευτερος μηνας εγκυμοσυνης, αποβολη, κολπικη αιμορροια

Ο δεύτερος μήνας χαρακτηρίζεται από υψηλότερα ποσοστά αποβολών σε σχέση με τους επόμενους μήνες. Ένα ποσοστό γυναικών θα παρουσιάσουν κολπική αικόρροια. Για αρκετές γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα κολπικής αιμόρροιας αρχίζει μια διαδικασία διαγνωστικών εξετάσεων για τη διαπίστωση της βιωσιμότητας της εγκυμοσύνης, αλλά και για τον αποκλεισμό παθολογικών καταστάσεων όπως η έκτοπη κύηση και η μύλη κύηση.

Πιθανοτητα αποβολης σε σχεση με την εβδομαδα και το μηνα κυησης

Η αποβολή είναι μια πολύ συχνή κατάληξη της εγκυμοσύνης. Ένα ποσοστό 20% όλων των κυήσεων θα καταλήξουν σε αποβολή, δηλαδή 1 στις 5. Η πιθανότητα αποβολής είναι πολύ μεγαλύτερη στην αρχή της εγκυμοσύνης και μειώνεται σταδιακά αργότερα για την πλειονότητα των γυναικών. Η πιθανότητα αποβολής πέφτει στο 10% μετά την ηλικία ανίχνευσης καρδιακού παλμού στο υπερηχογράφημα (περίπου 6 με 7 εβδομάδες και μετά). Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το ποσοστό αποβολής πέφτει στο 1-2% απο την 12η εβδομάδα και μετά.

Πότε μπαίνω στον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης;

Ο δεύτερος μήνας ξεκινάει στις 5 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και συνεχίζει μέχρι τις 8 εβδομάδες και 6 ημέρες. Να σημειωθεί ότι παραδοσιακά στην αρχή της εγκυμοσύνης οι εβδομάδες υπολογίζονται μετρώντας από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου. Από το τέλος του 1ου τριμήνου και μετά ο προσδιορισμός της ηλικίας της εγκυμοσύνης γίνεται με βάση το υπερηχογράφημα, το οποίο δίδει την πιθανή ημερομηνία τοκετού (40 εβδομάδες). Από την πιθανή ημερομηνία τοκετού μετράμε αντίστροφα και προσδιορίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης.

Αυτός ο υπολογισμός δεν μπορεί να είναι ακριβής στον προσδιορισμό της ηλικίας της εγκυμοσύνης, λόγω δυσκολίας του ακριβούς προσδιορισμού της ωορρηξίας. Ωστόσο, ο υπολογισμός της ηλικίας εγκυμοσύνης από την τελευταία περίοδο ακολουθείται ακόμα έως ότου πραγματοποιηθεί το υπερηχογράφημα προσδιορισμού της ηλικίας της εγκυμοσύνης. Το υπερηχογράφημα για τον προσδιορισμό της ηλικίας της εγκυμοσύνης είναι πιο ακριβές όταν γίνεται μεταξύ 11 και 14 εβδομάδων (μαζί με την μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας).

Τι είναι η οργανογένεση στην εγκυμοσύνη;

Η οργανογένεση είναι η διαμόρφωση των εσωτερικών οργάνων και των συστημάτων του εμβρύου.

Πότε πραγματοποιείται η οργανογένεση του εμβρύου;

Η οργανογένεση του εμβρύου ξεκινάει στην 3η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και συνεχίζεται σε όλη διάρκεια του υπόλουπου της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου και ιδιαίτερα στον 2ο μήνα (μεταξύ της 4ης και 8ης εβδομάδας) διαμορφώνονται και ολοκληρώνονται όλα τα όργανα του εμβρύου. Η λειτουργική ολοκλήρωση των οργάνων και τωμ συστημάτων συνεχίζεται σε όλη την εγκυμοσύνη. Ορισμένα όργανα και συστήματα συνεχίζουν και ωριμάζουν ακόμη και μετά τον τοκετό (πχ πνεύμονες, καρδαγγειακό σύστημα).

Πόσο επικίνδυνος είναι ο δεύτερος μήνας σε σχέση με την οργανογένεση;

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα διαμορφώνονται με έντονο ρυθμό τα περισσότερα όργανα του εμβρύου. Αν η διαδικασία αυτή διαταρραχθεί μέσω πχ φαρμάκων, αλκοόλ ή μέσω συγκεκριμένων λοιμώξεων, τότε υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ανωμαλιών στη διάπλασή τους. Για το λόγο αυτό η έγκυος πρέπει να αποφεύγει την έκθεση σε βλαπτικές ουσίες, όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο, ενω οποιαδήποτε χρήση φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται μετά από συννενόηση με το θεράποντα ιατρό.

Τι μορφή έχει το έμβρυο στο δεύτερο μήνα;

Στο τέλος αυτής της περιόδου, το έμβρυο έχει μέγεθος 1,5 εκατοστό (όσο ένα φασόλι). Έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη άνω και κάτω άκρων και έχει πολύ λεπτά και κλειστά βλέφαρα. Εσωτερικά μεταξύ άλλων αναπτύσσονται οι πνεύμονες και το νευρικό του σύστημα. Το έμβρυο κινείται συνεχώς μέσα στο σάκο εγκυμοσύνης, αλλά προφανώς η έγκυος δεν αισθάνεται κινήσεις.

Δεύτερος μήνας εγκυμοσύνης, συμπτώματα.

Η έγκυος πιθανόν να αισθάνεται ολοένα και περισσότερο ναυτία, ιδίως τις πρωινές ώρες. Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν συνεχείς εμετούς με αφυδάτωση, μια κατάσταση που ονομάζεται υπερέμεση εγκυμοσύνης. Λίγες φρυγανιές (ξηρά τροφή) το πρωί μπορεί να βοηθήσουν να ξεπεράσει η έγκυος το πρόβλημα της ναυτίας. Υπάρχει γενικότερα εύκολη κόπωση, λόγω της ανόδου της στάθμης των ορμονών στο αίμα. Ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες φαίνεται να χρειάζονται πολύ περισσότερη ενέργεια και κόπο από ότι πριν την εγκυμοσύνη οδηγώντας την έγκυο σε εξάντληση στο τέλος της ημέρας. Είναι απαραίτητο η έγκυος να κοιμάται αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και να εκμεταλλεύεται κάποια χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να ξεκουράζεται.

Κάθε πότε αλλάζω μήνα;

Η θεωρητική συνολική διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 40 με 42 εβδομάδες μετρώντας από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου.
Κάθε εβδομάδα εγκυμοσύνης αντιστοιχεί σε έναν από τους μήνες.

1ος μήνας: 1η 2η 3η και 4η εβδομάδα

2ος μήνας: 5η 6η 7η και 8η εβδομάδα

3ος μήνας: 9η 10η 11η 12η και 13η εβδομαδα

4ος μήνας 14η 15η 16η και 17η εβδομάδα

5ος μήνας 18η 19η 20η και 21η εβδομαδα

6ος μήνας 22η 23η 24η 25η και 26η εβδομάδα

7ος μήνας 27η 28η 29η και 30η εβδομάδα

8ος μήνας 31η 32η 33η 34η και 35η εβδομάδα

9ος μήνας 36η 37η 38η 39η και 40η εβδομάδα

Τι συμπτώματα έχω επάνω στην αλλαγή του μήνα;

Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα τα οποία να χαρακτηρίζουν την αλλαγή του μήνα. Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης εξελίσσονται σταδιακά καθώς προχωράει η ανάπτυξη του εμβρύου, χωρίς “ημερολογιακούς σταθμούς”. Παραδοσιακά υπήρχε μια καθοδήγηση στις γυναίκες, η οποία έλεγε ότι εμφανίζονται συμπτώματα με ήπιο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς και ενίοτε αιμόρροια. Η σύγχρονη ιατρική δεν δέχεται αυτού του είδους την εξήγηση (δηλ αλλαγή μήνα) και συνιστάται η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής οποτεδήποτε εμφανίζονται ιδιαίτερα συμπτώματα τέτοιου είδους (πχ πόνος, κολπική αιμόρροια).

Πότε θα πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο;

Σε αυτή τη χρονική φάση είναι χρήσιμο να γίνει η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο που θα παρακολουθεί την εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος. Πριν την επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι χρήσιμο η γυναίκα να γράψει σε μορφή σημειώσεων όλες τις ερωτήσεις που θέλει να κάνει, για τις οποίες χρειάζεται σωστές και τεκμηριωμένες απαντήσεις. Ο γιατρός θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό και θα εστιάσει στο ιστορικό νόσων και θα καθορίσει αν χρειάζεται να χορηγηθούν φάρμακα ή βιταμίνες. Σε γενικές γραμμές όλες οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη λαμβάνουν φολικό οξύ και βιταμίνη D. Ο γυναικολόγος επίσης θα καθορίσει τυχόν επιπλέον εξετάσεις που χρειάζονται και θα εξηγήσει τη σημασία των υπερηχογραφημάτων.

To Top