ΜΜΕ ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία δεν είναι μόνο το Λονδίνο

Κοστος ζωης Αγγλία

Femme.gr-Λονδίνο. Μεγάλη παρουσιάζεται η διακύμανση των τιμών των ενοικίων στις διάφορες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας. Εν μέσω αναμονής για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και την έναρξη των διαδικασιών για το Brexit, αρκετοί μετανάστες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, από την Ιταλία-Ισπανία και από την Ελλάδα εξακολουθούν να βρίσκουν δουλειές στη φιλελεύθερη και ευέλικτη όπως αποδεικνύεται οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Έλληνες που εγκαθίστανται κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία ανέρχονται σε περίπου 9-10 χιλιάδες ετησίως τις χρονιές 2013-14-15 (πηγή National Statistics , bulletin).

Το Λονδίνο κατέχει την πρώτη θέση σε προτίμηση πόλης εγκατάστασης από Έλληνες και άλλους μετανάστες, είτε λόγω ευκαιριών που προσφέρει για εργασία, είτε λόγω ευρύτερης άγνοιας για την οικονομική πραγματικότητα στις υπόλοιπες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή ενοικίου στο Λονδίνο (συμπεριλαμβανομένου και των ευρύτερων ζωνών) είναι διπλάσια από άλλες πόλεις. Αυξημένο όμως είναι και το υπόλοιπο κόστος ζωής στο Λονδίνο με τις συγκοινωνίες να αποτελούν ένα σημαντικό μηνιαίο έξοδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η  μηνιαία κάρτα συγκοινωνίας στο Λονδίνο έχει ένα κόστος με διακύμανση από 124 μέχρι 323 λίρες (περίπου 148-380 ευρώ). Το παρήγορο είναι ότι το κόστος του λεγόμενου council tax σε αρκετές περιοχές στο Λονδίνο εμφανίζεται χαμηλότερο από τους υπόλοιπους δήμους.

Μέσος όρος ενοικίων στη Μεγάλη Βρεττανία

Έτσι λοιπόν υπάρχουν αρκετές οικογένειες Ελλήνων που θέλουν να μεταναστεύσουν, αλλά αποθαρρύνονται από το αυξημένο κόστος ζωής στο Λονδίνο, χωρίς να έχουν μελετήσει τα κόστη σε επαρχίες όπως πχ το Γιορκσαιρ, το Σόμερσετ και γενικότερα τις περιοχές μακριά από το south-east. Στα κριτήρια επιλογής της πόλης για εγκατάσταση θα πρέπει να συνυπολογίζεται ότι η παροχή υγειονομικής περίθαλψης είναι εντελώς δωρεάν στο ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης και η φοίτηση σε σχολεία, τα οποία γενικά θεωρούνται υψηλού επιπέδου.

Λέστερ, Ηνωμένο Βασίλειο

Στο κέντρο του Λέστερ

Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι η οργανωτική δομή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ιδιαίτερα αποκεντρωμένη με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε όλη την επικράτειά του. Έτσι, οι λεγόμενες επαρχιακές πόλεις σε καμία περίπτωση δεν προσομοιάζουν με την έννοια της ελληνικής επαρχίας, που γενικά είναι συνδεδεμένη με μειωμένες προοπτικές ζωής και εύρεσης εργασίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βρει κανείς πχ υψηλότατου επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα (πανεπιστήμια-τεχνικές σχολές, κολέγια) σε μικρές πόλεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους έχουν όμορφη ρυμοτομία και άπλετους χώρους πρασίνου και άθλησης.

Κόστος ζωής Αγγλία

Παράδειγμα για το κόστος ζωής σε μέση πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο (εκτός Λονδίνου). Πάτησε στην εικόνα για να ανοίξει σε νέο παράθυρο.

Παραθέτουμε ένα παράδειγμα κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πόλεις εκτός Λονδίνου (πχ Χάρογκεϊτ, Κολτσεστερ, Λεστερ, Πλύμουθ κλπ).

  • Ενοίκιο για διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια: 695-1000 λίρες
  • Δημοτικός φόρος (Council tax): 120 λίρες
  • Ρεύμα: 35 λίρες
  • Αέριο: 40 λίρες, ανάλογα με τη μόνωση του σπιτιού
  • Νερό: 20 λίρες
  • Μηνιαίο τέλος τηλεόρασης: 12 λίρες
  • Κόστος παιδικού σταθμού: 400 λίρες (τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας άνω των 3 ετών δικαιούνται 15 ώρες την εβδομάδα δωρεάν)
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Δωρεάν
  • Σχολείο: Δωρεάν
  • Τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου: Μέγιστο κόστος (πχ για ενεργοβόρο υψηλού κυβισμού): 295 λίρες ετησίως
  • Ασφάλεια αυτοκινήτου: Κυμαίνεται από 700 έως 2000 λίρες ετησίως

 

 

Femme.gr έρευνα

Πηγές (1)National statistics Bulletin, (2)gov.uk, (3)Υπουργείο εξωτερικών, (4)city councils, (5)rightmove.co.uk

 

 

To Top